2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

ENSZ: Oroszország megoldhatná a globális élelmiszerválságot

Az Oroszországból, Ukrajnából és Beloruszból származó élelmiszertermékeket és műtrágyát be kell engedni a világpiacokra, ha a globális közösség meg akarja fékezni a kibontakozó élelmiszerválságot – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a globális élelmezésbiztonságról szóló miniszteri találkozón.

“Legyünk egyértelműek, nincs hatékonyabb megoldás az élelmiszerválságra az ukrán élelmiszertermelés, valamint az Oroszország és Belorusz által termelt élelmiszerek és műtrágya világpiacra történő visszaengedése nélkül” – hangsúlyozta.

A hónap elején Guterres arra figyelmeztetett, hogy az emberiség egyötödét fenyegeti a szegénység és az éhezés veszélye a gabonapiac jelenlegi helyzete miatt, mivel a búza ára az Oroszországgal és Belorusszal szemben bevezetett nyugati szankciók nyomán az egekbe szökött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég kijelentette, hogy a globális éhínség veszélye a Nyugat “szankciós megszállottságának” következménye.

Guterres szerint ahelyett, hogy a jelenlegi élelmiszerválság egyedüli oka lenne, Oroszország katonai akciója csak hozzáadódott a helyzetet már korábban is befolyásoló problémákhoz, nevezetesen az éghajlatváltozáshoz és a Covid-19 világjárványhoz. Hangsúlyozta, hogy Oroszország, Ukrajna és Belorusz vezető szerepet tölt be a műtrágya- és élelmiszertermelésben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Guterres rámutatott, hogy Moszkvának fel kellene hagynia az ukrán kikötőkből történő élelmiszerexport akadályozásával. Ugyanakkor az Oroszországból származó műtrágyákat és élelmiszeripari termékeket is akadályok nélkül kellene beengedni a világpiacokra – folytatta.

“Ezekben a kérdésekben szoros kapcsolatban állok az Oroszországi Föderációval, Ukrajnával, Törökországgal, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, valamint számos más kulcsfontosságú országgal. Biztos vagyok benne, hogy még hosszú út áll előttünk” – mondta a tisztviselő.

Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az Oroszország elleni szankciók lenne az oka, hogy romlik a világ élelmezési helyzete. Rámutatott, hogy Washington kivételeket tett a műtrágyára és mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozó intézkedésekben, hozzátéve, hogy a nemzetközi szervezetek és a különböző érintett országok hatóságai közösen dolgozhatnak azon, hogy folyosókat nyissanak az élelmiszerek biztonságos exportja számára Ukrajna területéről, mind szárazföldi, mind tengeri úton. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban nemrég azt mondta, hogy az ukrán kikötők “erősen aláaknázottak”, és veszélyt jelentenek a hajózásra, amíg nem tisztítják meg őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...