2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

ENSZ-főtitkár: jelenleg lehetetlen az ukrajnai béketárgyalás

Kevés esély van arra, hogy Ukrajna és Oroszország a közeljövőben tárgyalóasztalhoz üljön – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a spanyol El País című lapnak, megjegyezve, hogy mindkét ország továbbra is úgy véli, hogy katonai úton érheti el céljait.

A hétfőn megjelent interjúban Guterres így fogalmazott:

“Sajnos úgy vélem, hogy a béketárgyalások jelenleg nem lehetségesek”. Kifejtette, hogy Oroszország “jelenleg úgy tűnik, nem hajlandó kivonulni az általa megszállt területekről”, míg “Ukrajna abban reménykedik, hogy erőszakkal visszaveszi azokat”.

A diplomata hozzátette, hogy – a körülmények ellenére – az ENSZ mindazonáltal mindent megtesz azért, hogy Kijevet és Moszkvát tárgyalásokra bírja. Az eddigi “legfontosabb kezdeményezésnek” a gabonamegállapodást nevezte, amelynek jövője jelenleg bizonytalan, mivel Oroszország nem hajlandó május 18. után meghosszabbítani.

Guterres szerint magas rangú képviselők dolgoznak azon, hogy Isztambulban megszervezzék az érintett felek találkozóját az alku meghosszabbítása érdekében. A tisztviselő elismerte, hogy Moszkva ellenvetései jogosak, hozzátéve, hogy bár az országból származó élelmiszer- és műtrágyaexport nem áll szankciók alatt, azt ténylegesen akadályozzák a “továbbra is fennálló közvetett akadályok”.

Ibrahim Kalin, a török elnök egyik vezető külpolitikai tanácsadója vasárnap a török Haberturk TV-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy “ez a háború nem pozíciónyereséggel, hanem a két globális blokk közötti új biztonsági megállapodással fog véget érni”. Úgy vélte, hogy a jelenlegi konfliktus gyakorlatilag Oroszország és a kollektív Nyugat közötti konfliktus, ami Moszkva álláspontját tükrözi.

“Ez a háború nem Oroszország és Ukrajna között zajlik, hanem Oroszország és a nyugati blokk között. Hidegháború 2.0” – magyarázta Kalin.

A török tisztviselő ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg kevés esély van a párbeszédre, mivel a jelenlegi “nemzetközi légkör inkább a háborút, mint a békét támogatja”.

Közben ugyancsak vasárnap Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a CBS Newsnak nyilatkozva úgy vélte, hogy az ukrajnai konfliktus fordulóponthoz közeledhet. A veterán diplomata azt jósolta, hogy 2023 végére Kína közvetítésével béketárgyalásokra kerülhet sor.

Az EU és az Egyesült Államok gyorsan kizárta a Peking által a konfliktus évfordulóján javasolt tizenkét pontos béketervet. Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözölte a dokumentum egyes elemeit, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyetértett a dokumentum néhány pontjával, de fenntartotta azt az álláspontját, hogy nem tárgyal Putyin kormányával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó