2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Először lőttek ki Kinzsal rakéták Szu-35-ös vadászgépről egy ukrán célpontra

Az orosz erők sikeresen kilőttek egy hiperszonikus Kinzhal rakétát egy ukrajnai célpontra egy Szuhoj Szu-35-ös csapásmérő repülőgépről – közölte egy forrás a TASZSZ orosz hírügynökségeknek. Az orosz hadsereg eddig csak arról számolt be, hogy a fegyvert az erre a célra szolgáló MiG-31K platformról lőtték ki.

A forrás szerint a Szu-35-ösről történő bevetésre az Ukrajnával fennálló konfliktus keretében került sor. A kétüléses repülőgép személyzetét katonai kitüntetésre javasolták – tette hozzá a hétfői beszámoló, további részleteket nem közölve.

A Kinzsal egy levegőből indítható ballisztikus rakéta, amely szakértők szerint a földről indítható Iszkanderből lett továbbfejlesztve. A rakéta 2017 óta áll szolgálatban, platformjaként a MiG-31 szuperszonikus elfogó vadászgép speciális “K” változata szolgál.

Az orosz védelmi minisztérium állítólag tervezte, hogy a Tu-160-as és Tu-22M3-as nagy hatótávolságú bombázóinak egy részét úgy alakítja át, hogy akár négy Kinzsalt is hordozhasson egyenként. Egy MiG-31K egyetlen 4,3 tonnás löveggel van felfegyverezve. Katonai szakértők felvetették, hogy más nehéz orosz vadászgépek is felhasználhatók a fegyver hordozójaként.

A védelmi minisztérium legutóbb májusban erősítette meg, hogy Kinzsal rakétát indítottak, amikor azt közölte, hogy azt egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszer kijevi radarállomásának és indítóállványainak megsemmisítésére használták. Ukrán tisztviselők akkor tagadták a jelentést.

Kijev azt állítja, hogy az amerikai fegyver képes az orosz hiperszonikus rakéták elfogására, és ezt már többször megtette. Az ukrán fél arról számolt be, hogy augusztus közepén egy Kijev elleni támadás során észlelte a beérkező Kinzsálokat.

Moszkvai katonai tisztviselők szerint az Ukrajna által állított elfogások száma jóval nagyobb, mint az orosz fél által a konfliktus során ténylegesen kilőtt rakéták száma.

Júniusban az akkori védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov egy interjúban arra panaszkodott, hogy egy kínai tisztviselő nem hitte el a hiperszonikus rakéták elfogásáról szóló ukrán jelentéseket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó