2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva
Array

Eloltották a dél-szibériai tüzeket, nőtt az áldozatok száma

Tizenötre nőtt a dél-szibériai Hakaszföldön tarlóégetés miatt kitört tűzvészben életüket vesztett emberek száma. A tüzeket hétfő reggelre eloltották. Mihail Malgin, az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaság egészségügyi minisztériumának képviselője arról tájékoztatott, hogy több mint 600 ember szorult orvosi segítségre. A kórházakban még mindig 78 embert ápolnak, közülük nyolcnak súlyos az állapota.

Korábban öt halottat találtak a tüzek oltása közben. Borisz Borzov, az orosz állami tűzvédelmi felügyelet vezetője elmondta, hogy az engedély nélküli tarlóégetéskor vasárnap reggel az erős szél miatt keletkezett tűzvészben 38 hakaszföldi településen több mint 1200 ház égett le. A károsultaknak a kormány pénzügyi segítséget nyújt ingóságaik és ingatlanjuk pótlására. Összesen 310 millió rubelt (mintegy 1,7 milliárd forint) fizetnek ki nekik.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma nemzeti válságkezelési műveleti központjában közölték, a katasztrófavédelem egységei megakadályozták, hogy további 60 ezer lakóházra átterjedjen a tűz, és ezzel 350 ezer ember életét és vagyonát mentették meg. Az orosz szövetségi nyomozó bizottság gondatlanság címén öt büntetőeljárást indított a tűzvész miatt – jelentette be Vlagyimir Markin, a hatóság szóvivője.

Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere korábban bírálta, hogy a rendkívüli szárazság ellenére sokan gondatlanul gyújtanak tüzet. Szibériában számos lakóházat építenek fából, és már kora tavasszal súlyos tűzvészek pusztítanak. A Krasznojarszki határvidéken másfél ezer hektáron égnek az erdők – jelentették hétfőn a közép-szibériai régió erdőtűzvédelmi központjában. Legutóbb 2010-ben söpört végig erdő- és tőzegtüzek sorozata Oroszországon. A katasztrófában lakóházak ezrei égtek le, és sokan meghaltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó