2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Elkészült a végleges START-szerződés

STARTDmitrij Medvegyev és Barack Obama közti telefonbeszélgetések megerősítették, hogy az új, jogilag kötelező START-szerződéssel kapcsolatos munka logikai befejezéshez közeledik. A felek megállapodtak kulcsfontosságú momentumról, amelyhez ragaszkodott Oroszország: az új szerződés és az amerikai rakétavédelmi rendszer összeegyeztetéséről, amely rendszert az USA tovább fejleszti Kelet-Európában. Feltételezhető, hogy a rakétavédelmi rendszerről nem a szerződés szövegében lesz említés, hanem orosz nyilatkozatban, amely alapján Oroszország kiléphet a szerződésből, ha amerikai rendszer fejlesztése veszélyeztetni fogja a stratégiai egyensúlyt.

 

Ki kell emelni, hogy az új szerződés első kétoldalú megállapodás lett a két ország nemzetbiztonsága rendkívül érzékeny kérdésében, és ezt a dokumentumot úgy állítják össze, hogy nincsenek benne a rakétavédelemmel kapcsolatos, jogilag kötelező feltételek.
Ezzel kapcsolatban nem kelt csodálkozást orosz parlamenti képviselők  kijelentése, amelyet Washingtonban fejtettek ki, és amely szerint a START és a rakétavédelmi rendszerről szóló szerződés közti összeegyeztetésének hiánya automatikusan akadályokat emel a dokumentum ratifikálása előtt az orosz parlamentben.

Nehéz megmondani, hallgatnak-e orosz kollégák érvelésére amerikai Kongresszus Külügyi Bizottságának tagjai, de a Pentagonban továbbra is azt állítják, hogy az SM-3 ellenrakéták nem jelentenek veszélyt Oroszország számára. Hozzá kel tenni, hogy a tárgyalások problémaköre nem korlátozódik csak atomfegyverre – mondta Anatolij Ciganok, Katonai Előrejelzési Központ vezetője.
– A stratégiai rakétákról szóló szerződés aláírása után Oroszország javasolhatja amerikaiaknak, hogy a felek csökkentsék a nem atomfegyverek számát is. De itt is újra felmerül egy bonyolult kérdés: a régi szerződés alapján Oroszország annak idején kitelepítette a nem atomrobbanófejjel ellátott rakétáit  Lengyelország területéről, Kazahsztán területéről viszont kivonta távolsági bombázóit. Ugyanakkor amerikai rakéták (hozzávetőlegesen 120-130 egység) továbbra is ott vannak a Rammstein támaszponton. És ez nem az egyetlen aránytalanság: Oroszország csökkentette és megsemmisítette  nukleáris robbanó fejeket, az USA viszont csak leszerelte a rakétahordozókról és raktárakba helyezte, többek között Nyugat-Európában is.

Ennek ellenére az új START-szerződés aláírását áprilisra tervezik. Április tizedike után a szerződés részvevői a nukleáris fegyverek el nem terjesztéséről szóló konferenciát tartják meg. A tárgyalásokhoz közel álló forrás közli, hogy a dokumentum majdnem 100-százalékra van készen. Összeegyeztetek minden globális jellegű kérdést: a hordozók és a töltetek számáról, az ellenőrzésről, a telemetrikai adatok kicseréléséről stb., egészen a töltetek megsemmisítéséig.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...