2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Elhunyt Valerij Rjumin szovjet-orosz űrhajós

Elhunyt Valerij Rjumin űrhajós, aki négy űrrepülést hajtott végre, egyebek között részese volt a szovjet-magyar űrprogramnak – közölte hétfőn a Roszkozmosz.

Rjumin Leonyid Popovval 1980. május 27-én a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén fogadta az oda a Szojuz-36 űrhajón érkező Farkas Bertalan kutatóűrhajóst és Valerij Kubaszov parancsnokot.

A nemzetközi személyzet egyhetes programjában több, magyar kutatóintézetek által tervezett orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforráskutatási kísérlet és megfigyelés is szerepelt.

Az űrhajós felügyelte a Szaljut-7 és a Mir állomás repülését, valamint a Mir-NASA és a Mir-Shuttle programot orosz részről. Ő volt a kilencedik, és egyben utolsó orosz űrhajós, aki az amerikai űrsiklón repülhetett.

Rjumin, aki a Szovjetunió kétszeres hőse volt, 82 éves korában halt meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó