2023, március 21.
14.1 C
Budapest
5 C
Moszkva
Array

Elérte a 400 ezret az Oroszországba érkező ukrán menekültek száma

Az orosz kormány 240 millió rubelt (mintegy másfél milliárd forintot) különít el az ukrán menekültek elhelyezésére Délkelet-Ukrajnával határos Rosztovi területnek – jelentette be csütörtökön Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. A kormányülésen Medvegyev azzal indokolta a támogatást: mindent meg kell tenni annak érdekében, “hogy a gyakorlatilag harci övezetből érkezett emberek a lehetőségekhez képest kényelmesen érezzék magukat”. Szergej Nariskin, a törvényhozás alsóházának (duma) elnöke az úgynevezett parlamenten kívüli pártok tanácsának ülésén arról beszélt csütörtökön, hogy az orosz hatóságoknak biztosítaniuk kell azoknak a gyerekeknek az oktatását, akik “kénytelenek voltak elhagyni” Ukrajna dél-keleti régióit.

A tanácskozáson az Igazságért párt felszólította a dumát, hogy tegye lehetővé az orosz állampolgárság gyorsított eljárásban való megadását a délkelet-ukrajnai menekültek számára. Vlagyimir Ponomarenko pártelnök szerint “ők a mi oroszaink”, ezért van helye a gyorsított eljárásnak. Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat vezetője a Rosztovi területi Taganrogban közölte, hogy az Ukrajnával határos orosz régiókban csak az utóbbi négy nap alatt 330 ezerről 400 ezerre nőtt az ukrán menekültek száma. Emiatt javaslatot tesznek az orosz kormánynak, hogy növelje meg az ukránoknak kiadható ideiglenes tartózkodási engedélyek számát.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának korábban közölt adatai szerint jelenleg Oroszországban körülbelül 19 ezer ukrajnai menekült tartózkodik. Szergej Ivanov, az orosz államfői hivatal vezetője csütörtökön az Ukrajnával határos délkelet-oroszországi Rosztovi területre utazott. A Kreml befolyásos politikusa az egyik kis faluban kijelentette, hogy Ukrajnában “polgárháború folyik, amely határozottan kezd az ország lakossága elleni népirtássá fajulni”. Szerinte “a Rosztovi területen szemmel láthatóan humanitárius katasztrófáról van szó”.

Ivanov később azt is bejelentette Taganrogban, hogy szövetségi kormányzati szinten fogják irányítani az ukrajnai menekültek ügyeinek kezelését. Valószínűleg az egyik miniszterelnök-helyettest bízzák meg a feladattal. Azt is közölte, hogy valószínűleg egy évre ideiglenes menedékjogot fognak adni “a harcok miatt Ukrajnából Oroszországba érkezett embereknek. Szergej Ivanov ellátogatott egy orosz családhoz, amely befogadott egy, a kelet-ukrajnai Luhanszkból érkezett házaspárt. Az asszony azt mondta Ivanovnak, aligha fognak visszatérni lakóhelyükre. “A lakás megmaradt, a rokonok ránéznek, de azonnal eldöntöttük, hogy nincs értelme visszatérni, hiszen ott gyilkolnak és lőnek” – mondta az ukrán menekült, aki megköszönte az oroszok segítségét. Hozzátette, hogy jogász és Oroszországban fog munkát keresni, mivel a migrációs szolgálattól hamarosan megkapják a munkavállalási engedélyt Rosztovban.

Szergej Ivanov itt közbeszólt és megkérdezte, miért kell az ukrán asszonynak a terület székhelyére utaznia az engedélyért, mire a régió kormányzója azonnal kijelentette, hogy sehova sem kell utaznia a menekülteknek, mindent helyben megkapnak. A demonstratív “családlátogatás” végén a Kreml hivatalvezetője a házuk ablakainak cseréjére feljogosító igazolást adott át az ukránokat vendégül látó Barahovics családnak, a menekült házaspárnak pedig egy laptopot ajándékozott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó