2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Elegük van a cseh cégeknek az oroszellenes szankciókból

Nem tetszenek a cseh cégeknek az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések. Egy kedden Prágában nyilvánosságra hozott felmérésben a megkérdezett cégek egyharmada azt állította, hogy számára az orosz piac pótolhatatlan.

A cseh ipari és közlekedési szövetség országos felmérése szerint a cseh cégek az Európai Unió Oroszország elleni gazdasági szankciói következtében több tízmilliárdos összegeket veszítenek koronában, ezért a megkérdezettek kétharmada jónak tartaná, ha a cseh kormány kezdeményezné a szankciók megszüntetését, vagy legalábbis mérséklését – írja a felmérés eredményeit ismertetve a Novinky.cz hírportál.

“A szankciók megkárosítják kereskedelmi kapcsolatainkat Oroszországgal, és az ipari cégek többségének nem tetszenek” – mondta Jaroslav Hanák, a cseh ipari és közlekedési szövetség elnöke a hírportálnak. A több mint száz megkérdezett cég szerint Csehország eddig mintegy 851,03 millió eurót veszített a szankciók következtében – jegyezte meg Hanák.

Szerinte a szankciókat olyan cseh cégek is megszüntetnék, amelyeknek nincsenek gazdasági érdekeltségeik Oroszországban. Az orosz piac elvesztését a cseh cégek többsége elsősorban a szomszédos európai uniós országokkal történő intenzívebb együttműködéssel próbálja meg ellensúlyozni – derült ki a felmérésből, de megnőtt a cseh cégek aktivitása Kazahsztánban, Iránban, Indiában és az Egyesült Államokban is.

Az Oroszország elleni gazdasági szankciókat Miroslav Toman, a cseh agrárkamara elnöke is megszüntetné. “A gazdák nem fegyverekkel, hanem élelmiszerrel kereskednek” – szögezte le.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...