2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

El Pais: Ukrajna csökkenteni akarja függőségét a Starlink műholdjaitól

Kijev csökkenteni akarja függőségét a Space X Starlink műholdjaitól, bár tudja, hogy ez nehéz lesz, mivel a hálózat Ukrajna védelmének gerincét képezi – jelentette kedden az El Pais.

A spanyol lap azt állította, hogy Kijev már az ukrajnai konfliktus kezdete óta “alternatívákat keres” az Elon Musk cége által nyújtott kommunikációs szolgáltatásokra.

A jelentés szerint az ukrán tisztviselők elismerik, hogy lehetetlen lenne egyszerűen leállítani a Starlink használatát, és remélik, hogy az Egyesült Államok, Kijev fő támogatója garantálja, hogy “a SpaceX nem hagyja őket cserben”.

Eközben Viktor Trehubov százados az ukrán hadseregtől azt mondta az El Paisnak, hogy bár kevés alternatívája van a Starlinknek, mégis léteznek. Amikor megkérték, hogy részletezze, a százados “államtitokként” jellemezte a kérdést, hozzátéve, hogy “vannak folyamatban lévő projektek az Egyesült Államokban és Ukrajnában”. Mindazonáltal elismerte, hogy “a Starlink nélkül minden sokkal nehezebb lenne”.

A New York Timesnak adott júliusi interjújában Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális minisztere a Starlinket “most már az egész kommunikációs infrastruktúránk vérének” nevezte, ugyanakkor elismerte a Space X műholdaktól való túlzott függőséggel kapcsolatos aggodalmakat. Áprilisban Ukrajnának 42 000 aktív Starlink-terminálja volt.

Ennek fényében Gwynne Shotwell, a Space X elnöke és operatív igazgatója idén télen megerősítette, hogy a vállalatnak megvannak az eszközei a Starlink jelének elvágására, hogy Ukrajna ne használhassa azt harci drónok irányítására, megjegyezve, hogy a hálózatot “soha, de soha nem arra szánták, hogy fegyverként használják”.

Az El Pais jelentése azután született, hogy e hónap elején Musk elismerte, hogy tavaly meghiúsított egy ukrán dróntámadást a Krím ellen azzal, hogy megtagadta, hogy a hadsereg a Starlinket használja az UAV-k irányítására. A milliárdos beismerése felháborodást váltott ki Kijevben, Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök egyik tanácsadója azzal vádolta Muskot, hogy “lehetővé tette a gonoszságot”.

A Space X vezérigazgatója a vádaskodásra azzal válaszolt, hogy nem kötelessége harcolni Ukrajnáért, hozzátéve, hogy nem akarja, hogy a Space X “kifejezetten bűnrészes legyen egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó