2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Egyiptom nagyszabású beruházásokra számít Oroszországból

Kairó azon dolgozik, hogy több orosz befektetést vonzzon és közös projekteket támogasson – közölte az egyiptomi beruházási és szabadkereskedelmi zónákért felelős főhatóság (GAFI). A kormányzati szerv szeretné megkönnyíteni a külföldi befektetések beáramlását az észak-afrikai országba.

“Oroszország számos beruházásban van jelen Egyiptomban. Számos iparágban fektetnek be, például az élelmiszeriparban, az olajiparban és a gépiparban” – mondta a GAFI vezérigazgatója, Hossam Heiba a RIA Novosztinak egy e heti sajtótájékoztatón.

Moszkva és Kairó fokozza a gazdasági együttműködést, és 2022-ben a kereskedelmi forgalom 6 milliárd dollár fölé ugrott, ami 30%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a júliusi Oroszország-Afrika csúcstalálkozón Szentpéterváron azt mondta, hogy az Egyiptommal fenntartott kapcsolatok stratégiai jellegűek, és megjegyezte, hogy a két ország számos nagyszabású közös projektet valósít meg.

Az egyik ilyen vállalkozás Egyiptom első atomerőműve El Dabaa-ban, amely jelenleg építés alatt áll, és amelyet az orosz állami energetikai nagyvállalat, a Roszatom üzemeltet. Az erőmű négy blokkból áll majd, amelyek az orosz VVER technológiát használják, mindegyik 1200 MW kapacitású, és a jelenleg elérhető legfejlettebb technológiával, a III+ generációs VVER-1200-as reaktorokkal vannak felszerelve. Egyiptom arra számít, hogy a létesítmény 2030-ra teljes kapacitással fog működni.

A két fél egy orosz ipari övezet létrehozásán is dolgozik a Szuezi-csatorna térségében.

Egyiptom a közeljövőben szabadkereskedelmi megállapodást írhat alá az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval (EaEU), ami hozzájárulhat a kereskedelem további diverzifikálásához – mondta nemrég Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó