2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Egyiptom központi bankja közölte, hogy eltávolodnak a dollártól

Az egyiptomi központi bank kormányzója, Hasszán Abdalla október 23-án bejelentette, hogy Kairó új valutamutatót kíván kidolgozni, hogy “megváltoztassa azt a kultúrát, amely szerint a [amerikai] dollárhoz vagyunk kötve” – írja a The Cradle.

“Az egyiptomi fontra az arany mellett más valuták egy csoportján keresztül fogunk indexet készíteni, hogy megváltoztassuk azt a kultúrát, hogy a dollárhoz vagyunk kötve” – mondta Abdalla egy kairói gazdasági konferencián. További részleteket nem árult el a rendszerről.

“Ez az összekapcsolás eszméjének érdekében történik – és most nem az árfolyamról beszélek, hanem az eszméről” – mondta. “[Az USA] nem a fő kereskedelmi partnerünk. Nem tudom, miért ragaszkodnak az emberek mindig a dollárhoz” – folytatta a jegybankelnök.

“A sikerünk része az lesz, hogy megváltoztatjuk azt a kultúrát és elképzelést, hogy a dollárhoz vagyunk kötve. Azt akarjuk, hogy minden valuta tekintetében láthassanak minket”.

Az egyiptomi fontot éveken át nagyrészt sakkban tartották az amerikai dollárral szemben, ami költséges erőfeszítés volt, amihez magas kamatlábakra volt szükség.

Az év elején azonban a font zuhanórepülésbe kezdett, miután Oroszország katonai hadműveletet indított Ukrajnában. A háború hetei alatt mintegy 25 milliárd dollárt vontak ki az egyiptomi állampapírokból.

Ez viszont arra késztette az egyiptomi központi bankot, hogy leértékelje a valutát, és hagyja fokozatosan gyengülni. Azóta a font a dollárral szemben mintegy 20 százalékot veszített értékéből.

A befektetők azt mondják, hogy felkészültek a leértékelés második hullámára, mivel Kairó napokra van attól, hogy megállapodjon a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új hiteléről, amely egy nyugati intézmény, amely azt közölte, hogy “rugalmasabb” árfolyam-mechanizmust szeretne látni – ami azt jelenti, hogy szerintünk az egyiptomi font túlértékelt.

Az IMF emellett olyan egyenlő feltételeket szeretne, amelyek lehetővé teszik, hogy a magánszektor “nagyobb szerepet vállaljon a gazdaságban”.

Egyiptom a Globális Dél legújabb országa, amely az ukrajnai háború nyomán elkezdett eltávolodni az amerikai dollártól. Az év elején Irán és India is elhagyta a dollárt az Oroszországgal folytatott kétoldalú kereskedelemben, míg Szaúd-Arábia felvetette, hogy a Kínába irányuló jövőbeli olajeladások során az amerikai dollárról a kínai jüanra váltana.

A múlt hónapban a hírek szerint Egyiptom arra készül, hogy átvegye az orosz MIR fizetési rendszert, és felvegye az orosz rubelt az egyiptomi bankok és turisztikai cégek által használt valuták listájára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...