2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Egy nap alatt 16 alkalommal sértette meg Szíria légterét az USA vezette koalíció

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők vadászgépei és drónjai az elmúlt nap folyamán 16 alkalommal sértették meg Szíria légterét – közölte vasárnap Vagyim Kulit, az Orosz Megbékélési Központ Szíriáért (az orosz védelmi minisztérium egyik részlege) helyettes vezetője.

“A koalíció három pár F-16-os és négy pár F-35-ös vadászrepülőgépe, valamint két MQ-1C többcélú pilóta nélküli repülőgéppel a nap folyamán 16 alkalommal sértette meg Szíria légterét az al-Tanf térségében, amelyen nemzetközi légi útvonalak haladnak át” – mondta.

Kulit szerint emellett pénteken a koalíció egyik MQ-9-es pilóta nélküli légi járműve ismét veszélyesen, legalább 500 méteres távolságra megközelített a levegőben egy orosz Szu-35-ös vadászgépet Rakka városának közelében. Ugyanezen a napon két MQ-9-es drón közelítette meg veszélyesen az orosz Szu-35-ös repülőgépet.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt 24 órában a koalíciós drónok repüléseivel összefüggésben a 2019. december 9-i dekonfliktus protokollok 14 megsértését jelentették Szíriában.

“Nevezetesen, a koalíció pilóta nélküli légi járműveinek repülései ezeken a területeken nem voltak dekonfliktusmentesek” – hangsúlyozta Kulit, hozzátéve, hogy az orosz pilóták magas fokú professzionalizmusról tettek tanúbizonyságot, és időben megtették az intézkedéseket a drónokkal történő ütközések megelőzésére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó