2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Egy indiai szakértő szerint a BRICS és az SCO öt éven belül egyesülhet

A BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) a következő öt évben egyesülhet a Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO), ami egy erősebb és kiemelkedőbb szervezetet hozna létre – mondta Robinder Sachdev, az újdelhi székhelyű Imagindia Institute agytröszt elnöke a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

“Mind a BRICS-et, mind a SCO-t eredetileg Kína és Oroszország alapította. Mindkét szervezetnek sok közös átfogó célja van. Szükséges, hogy mindkét szervezetnek nagyon különböző útiterve van a jövőre nézve. Egyébként többször mondtam már, hogy itt az ideje megfontolni az SCO és a BRICS egyetlen szervezetbe való egyesítését. Egy egységes, egyesített szervezet sokkal világosabb, erősebb lesz, és egy nagyon jelentős pólussá fog nőni” – mondta. “Majd meglátjuk a következő 5 évben” – tette hozzá.

“Véleményem szerint már a harmadik világháború vagy a 21. század első világháborújának közepén vagyunk” – jegyezte meg.

“A háború mellett éghajlati és gazdasági kihívások is vannak, mind a globális Észak, mind a globális Dél számára. Az erős és semleges nemzetközi intézmények szerepére most nagy szükség van az új világmátrix kialakításához. Az ENSZ kormányozhatatlan. Mások, egyesek inaktívak, mások egyoldalúak ebben a háborúban”.

A BRICS jelenlegi szerepéről szólva a globális színtéren Sachdev megjegyezte, hogy “a BRICS-nek saját teret kell teremtenie, és meg kell találnia a módját annak, hogy ugyanolyan hatékony vagy hatékonyabb legyen, mint más nemzetközi szervezetek”.

“Ha a BRICS-országok erősen együttműködnek valamilyen közös napirenden, a BRICS fontos szerepet játszhat. Ha a BRICS erős szervezetté válik, akkor nagyon fontos szerepet játszhat a 21. század új világmátrixának felépítésében” – hangsúlyozta.

A BRIC-et 2006-ban Brazília, Oroszország, India és Kína hozta létre. Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott a csoporthoz, a betűszóhoz az S betűvel kiegészítve.

A 2001-ben Sanghajban létrehozott SCO eredetileg hat országból, Oroszországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Kínából, Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból állt. India és Pakisztán 2017-ben csatlakozott. Iránt július elején egy virtuális csúcstalálkozón vették fel az SCO-ba. Emellett Belarusz is aláírta a szervezethez való csatlakozási folyamatát elindító memorandumot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó