2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Egy amerikai szenátor négy órán keresztül bírálta Ukrajna támogatását

Mike Lee amerikai republikánus szenátor négy órán át bírálta a kongresszusban az Ukrajnának szánt finanszírozási törvényjavaslatot, azzal érvelve, hogy az nem tesz eleget Amerika egyre súlyosbodó hazai problémáinak kezelésére.

Joe Biden amerikai elnök kormánya hónapok óta próbál további finanszírozást biztosítani Ukrajnának, miközben Nyugaton egyre nagyobb a félelem, hogy a nem megfelelő támogatás megnehezíti Kijev számára az orosz támadások visszaverését.

A kongresszus republikánus képviselői azonban vonakodtak az intézkedés jóváhagyásától, ragaszkodva ahhoz, hogy a javasolt biztonsági csomagok nem foglalkoznak az Amerika déli határán kialakult válsággal. Biden azt mondta, hogy Trump megpróbálja “fegyverré tenni” a kérdést ahelyett, hogy megoldaná.

Lee szombaton a szenátusban felszólalva azzal érvelt, hogy “nem küldhetünk dollármilliárdokat Ukrajnába, miközben Amerika saját határai vérzik”, és “árulásnak” nevezte, hogy a kormány nem kezeli a válságot.

Célba vette a hadiipari komplexum “tragikus dominanciáját” is, amelyet azzal vádolt, hogy a washingtoni politikusokkal együttműködve “üzletet csinál a vérontásból” az amerikai nép szabadságának és becsületének rovására.

Lee szerint ez a katonai-ipari komplexum és a Biden-kormányzat annak ellenére kér egy újabb környi ukrajnai támogatást, hogy már több mint 100 milliárd dollárt nyújtottak Kijevnek, ami szerinte kétszer akkora összeg, mint Oroszország átlagos éves védelmi kiadásai. Megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok által a harcok sújtotta országnak nyújtott támogatás mind relatív, mind abszolút értelemben lényegesen magasabb, mint a világ bármely más nemzeté.

Ez a több támogatás iránti kérés egy olyan időszakban érkezett, amikor “az amerikai emberek egyre inkább kezdik felismerni, hogy a washingtoni extenzív kiadások milyen mértékben befolyásolják mindennapi életüket” – tette hozzá, rámutatva az egekbe szökő megélhetési költségekre és az inflációra.

A Pew Research Center decemberi felmérése szerint az amerikaiak 31%-a úgy véli, hogy az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, és ez a szám az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett. A felmérés szerint ez az arány sokkal magasabb a republikánus érzelmű válaszadók körében (48%).

Oroszország többször is elítélte a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust anélkül, hogy a végeredményen változtatnának. Moszkva azzal is érvelt, hogy a fegyverszállítások a Nyugatot az ellenségeskedések közvetlen részesévé teszik.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó