2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva

Donyeckből származó ukrán újságíró szerint Moszkva kivárja, míg Ukrajna összeomlik

Szergej Garmas újságíró (korábban Donyeckben élő és dolgozó újságíró. Mivel azonban a kijevi vezetés pártján volt, így 2014-ben eljött onnan.) úgy véli, hogy Oroszország már megértette: Ukrajna sohasem fog belemenni abba, hogy végrehajtsa a minszki megállapodásokat, AZOK OROSZ INTERPRETÁCIÓJÁBAN ([2] – kiemelés a fordítótól). Más szóval: a Kremlben megértették, hogy Ukrajna nem lesz hajlandó kapitulálni – írja a NewsUA.RU portál.

„Oroszország már megértette – és ez meg is látszik a taktikájukon –: várakozásaikkal ellentétben Ukrajna nem fogja megadni magát, és nem fog belemenni abba, hogy az ő feltételeik szerinti minszki megállapodást hajtsa végre. Nem fog belemenni a (gyakorlatilag) politikai kapitulációba. Ezért – és ezt nem is titkolják – a kivárásra kezdtek játszani. Mint Szurkov (3) mondta valamikor: kivárjuk, akár 50 évig is, nekünk nem sürgős” – mondta Garmas.

Garmas megjegyezte: nemrégen írt cikkében Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök is azt írta: Oroszországnak nincs miért sietnie. Ki fogja várni, amíg Ukrajnában a Kreml számára is elfogadható vezetés kerül hatalomra.

Megjegyzések:

(2) Az egyik kifogás, amiért Kijev nem hajlandó végrehajtani a minszki megállapodásokat, hogy – úgymond – azok orosz interpretációja van forgalomban. Csöppet sem zavarja őket, hogy ha valamilyen szerződést aláírnak, onnantól annak már csak egyféle értelmezése lehet. Kiváltképpen, hogy a minszki megállapodásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa, határozatával mindenki számára kötelező nemzetközi jogi dokumentummá emelte.

(3) Vjacseszlav Szurkov 2014-ben az orosz elnök ukrajnai különmegbízottja volt. Ekként lett az orosz elnök akaratának végrehajtója. Döntő szerepe volt abban, hogy a Donbasszban gyökeresen 2014 nyarától kezdve fokozatosan kigyomláltak mindent, ami akár csak nyomelemeiben is tartalmazott valamit egy oligarcha-ellenes népi forradalomból. Belpolitikai szempontból a Donbasszban 2018 végére gyakorlatilag végbement a restauráció. Ahogy azonban 2019 decemberében, a normandiai csúcstalálkozón Ukrajna és nyugati partnerei csőbe húzták az orosz diplomáciát, attól már Szurkov idegei is felmondták a szolgálatot. Hamarosan el is került posztjáról.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...