2023, február 2.
6.5 C
Budapest
-0.3 C
Moszkva

Döntött a NOB: ázsiai kvalifikációval indulhatnak az orosz és belorusz sportolók az olimpián

Oroszország és Belarusz sportolói részt vehetnek az ázsiai olimpiai kvalifikációs versenyeken, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvizsgálja a két ország nemzetközi sporteseményekre való visszatérésének lehetőségeit – áll a szervezet szerdai közleményében.

Oroszország és Belarusz sportolóit az elmúlt tizenegy hónapban korlátozták abban, hogy különböző eseményeken részt vegyen, miután a NOB nem sokkal Oroszország tavalyi ukrajnai katonai akciójának kezdete után szankciók bevezetését jelentette be.

Nemrégiben Thomas Bach NOB-elnök kijelentette, hogy bár szerinte továbbra is fenn kell tartani a szankciókat Oroszország és Belarusz kormánya ellen, reméli, hogy megvizsgálják, hogyan folytathatják a két érintett ország sportolói a nemzetközi mezőnyben történő versenyzést, amennyiben megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

A NOB szerdai sajtóközleményében azt írta, hogy “üdvözölte és nagyra értékelte az Ázsiai Olimpiai Tanács ajánlatát, hogy [az orosz és belarusz] sportolóknak hozzáférést biztosítanak az ázsiai versenyekhez”.

Ez potenciálisan szabaddá teheti az utat ezen országok sportolói számára, hogy kvalifikálják magukat a következő, 2024-es párizsi olimpiára. A NOB által tavaly bevezetett szankcióhullám miatt jelenleg sok sportoló nem indulhat az európai olimpiai kvalifikációs versenyeken.

A NOB kijelentette, hogy véleménye szerint az oroszok és a beloruszok számára engedélyezni kell, hogy semleges olimpiai zászló alatt versenyezhessenek Párizsban, azonban továbbra is kérdéses, hogy a két ország versenyzői hogyan kvalifikálhatják magukat.

Hozzátette: “egyetlen sportolót sem szabadna megakadályozni abban, hogy csak az útlevele miatt versenyezzen”, és hogy “ezért tovább kell vizsgálni a sportolók versenyen való részvételének útját, szigorú feltételek mellett”.

A NOB által bejelentett “szigorú feltételek” között szerepel az “olimpiai charta teljes körű tiszteletben tartásának” követelménye, amely a NOB meghatározása szerint kizárja azokat a sportolókat, akik az ukrajnai katonai művelet támogatását vallják.

Továbbá a sportolóknak teljes mértékben be kell tartaniuk a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét.

A NOB által a nyilatkozat kiadása előtt megvitatott tényezők között szerepelt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a “kulturális jogok” és “a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ehhez kapcsolódó intolerancia kortárs formáiról” szóló különelőadóinak közleménye.

“Komoly aggodalmunkat fejezzük ki azonban az orosz és belorusz sportolók és tisztségviselők, például bírók nemzetközi versenyekről való, kizárólag nemzetiségükön alapuló, elvi jellegű kitiltására vonatkozó ajánlás miatt. Ez komoly kérdéseket vet fel a megkülönböztetésmentességgel kapcsolatban” – áll a különelőadók levelében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten a Telegramon közzétett üzenetében közölte, hogy beszélt francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, és közölte vele, hogy szerinte az orosz sportolóknak “nem szabadna helyet biztosítani” a párizsi olimpián.

A 2024-es párizsi olimpia különböző selejtezői már megkezdődtek, számos ország több mint 10 ezer sportolója próbálja biztosítani a részvételt az összesen 32 sportágat felvonultató eseményre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...

Erdogan: kockázatos a tankszállítás, ami nem segíti az ukrán konfliktus lezárását

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában - mondta Recept Tayyip...