2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Döntő fontosságú alkukötés várható. Egy ukrán politológus feltárta, hogy miért jön Merkel Kijevbe

Vagyim Karaszjov ukrán politológus kijelentette: Angela Merkel német kancellár kijevi látogatása során – Ukrajnát és a Donbasszt illetően – döntő fontosságú cserealkut kíván ajánlani Vlagyimir Zelenszkijnek.

Karaszjov elmondása szerint a cserealku célja: a minszki megállapodások megmentése. Megjegyezte: az alku részleteit már megtárgyalták Zelenszkij minapi berlini látogatása során.

„Merkel Minszket jön megmenteni. Ez az utolsó, hogy, úgy mondjam, nekifutás mielőtt sor kerülne a fontos cserealkura. A minszki szerződések – cserében az ukrán gázvezetékeken történő tranzit szállításokért. Minden Zelenszkij Merkelnél tett látogatásával kezdődött. Nem véletlen, hogy rögtön a Merkelnél tett látogatása után menesztették Avakovot (Arszen Avakov belügyminiszter, az ukrán belpolitikai élet talán legsötétebb figurája. Zelenszkij hivatalba lépése után karrierje (valamiért) még magasabbra ívelt. Míg korábban a belügyminisztérium mellett némely terrorkülönítményeket – például a kegyetlenségéről, a hitleri nácizmus iránti leplezetlen elragadtatásáról hírhedt „Azov” különítményt felügyelte, az új elnök kabinetjében – miniszterelnök-helyettesi rangban – megkapta valamennyi fegyveres erő és testület, valamint a titkosszolgálatok fölötti ellenőrzés feladatát.), aki kategorikusan ellenzi, hogy a minszki megállapodásokat bármilyen formában is végrehajtsák” – magyarázta a politológus.

Karaszjov úgy véli, hogy az alku eredményeként – az új tranzitszerződésnek köszönhetően – Ukrajna megmentheti gázszállító rendszerét.

„Ukrajna tíz évre szóló szerződéshez juthat. E tranzitszállítási szerződés értelmében, az ukrajnai gázvezetékeken keresztül továbbíthatja az orosz földgázt Európa felé. Cserébe azért, hogy végrehajtja a „Steinmeier-formulában” (Franz-Walter Steinmeier német államfő – még külügyminiszter korában – kidolgozta a Donbassz konfliktusa rendezésének mikéntjét. Konkrétabban, ami a Donbassznak biztosítandó „különleges” státuszt” illeti. A Steinmeier-formula világosan leszögezi a rendezés sorrendiségét. Előbb szét kell választani a csapatokat, ki kell tűzni az a különleges igazgatású körzet államhatalmi és államigazgatási szerveit megválasztó helyi választásokat.) foglaltakat. Egyébként Putyin beszélt erről” – mondta a politológus.

A szakértő elmondása szerint – megoldandó az „Északi Áramlat” kérdését – Merkel ugyanezt a javaslatot megismételte mindenkinek– az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Ukrajnának.

„Merkel alkujának négy részese van: Ukrajna, Oroszország, Németország és az Egyesült Államok. Az alku lényege: a gáz tranzitszállítása, cserében a békéért, a „Steinmeier-formula” alapján végrehajtandó minszki megállapodásokért.

Az orosz földgáz Ukrajna területén történő tranzitszállításokról szóló, és 2024-ben lejáró szerződés meghosszabbítása, illetve a béke megteremtése a Donbasszban az Orosz Föderációval való kapcsolatok normalizálását jelenti majd” – fejtegette Karaszjov.

A KANCELLÁRM ASSZONY KELLEMETLEN BÚCSÚJA

Merkel megerősíti: Berlin és Washington alkut kötött az „Északi Áramlat-2” vel kapcsolatban. És rámutat majd arra az összefüggésre, ami a Donbasszal kapcsolatos „Steinmeier-formula, illetve a földgáz tranzit között fennáll.

Angela Merkel német kancellár kijevi búcsúlátogatása kellemetlen meglepetéseket tartogathat az ukrán vezetés számára. E kellemetlen meglepetések az „Északi Áramlat-2”-vel, illetve a minszki megállapodásokkal függhetnek össze. (Mind a gázvezeték, mind pedig a minszki megállapodások betartásának kérdése – sokak szerint – a kijevi rezsim bukását okozhatja.) Megfigyelők megjegyzik, hogy a német minisztertanács vezetőjének az ukrán fővárosban tett látogatása szó szerint villámlátogatás lesz. Mindössze egy napra, augusztus 22-re korlátozódik.

Vagyis Merkel asszony a kijevi rezsim által nagy garral beharangozott „Krími Platform” előestéjén már el is utazik Kijevből. (A „Krími Platformmal” a rezsim önmagát tervezte megajándékozni az ország függetlensége kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából.) Ezt a rendezvényt a „Majdanban fogant” vezetők az orosz félsziget „de-okkupálása” afféle nemzetközi kellékének szánták. És ezzel még nem értünk az Ukrajna számára negatív hírek végére. A kancellár asszony Kijevben meg kívánja erősíteni: az „Északi Áramlat-2” projektjével kapcsolatban alku jött létre Washington és Berlin között. (5) Közölni kívánja továbbá az ukrajnai földgázvezetékeken történő további tranzitszállításokkal kapcsolatos német álláspontot. Amit összekapcsol azzal, hogy megtörténik-e a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó „Steinmeier-formula” alkalmazása Ukrajna törvénykezése során.

Megjegyzés: (5) Újabb keletű hír szerint két nappal kijevi látogatása előtt, augusztus 20-án Merkel Moszkvába is ellátogat. Ahol, a tervek szerint, a kancellár asszony küszöbönálló kijevi látogatásáról is megbeszéléseket folytat majd orosz vendéglátóival. (Aki régóta követi az ottani eseményeket, az tudja – minden ellentmondásosság dacára – különleges, a rokonszenv elemeit sem nélkülöző kapcsolat áll fenn az orosz elnök és a német kancellár között. (Pld. mindkettőjük beszéli a másik nyelvét.)

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó