2023, március 28.
2.1 C
Budapest
2.3 C
Moszkva
Array

Donyeck a legintenzívebb harcokat éli a tűzszünet óta

A törékeny tűzszünet közepette a szeparatisták fellegvárának tartott Donyeck városából szemtanúk nehéztüzérségi ágyúzásról és bombázásról számolnak be. A harcok intenzitásának növekedése mellett a megfigyelők jelöletlen katonai konvojról is beszámolnak.

A kelet-ukrajnai felkelők heves harcokat folytatnak az ukrán csapatokkal Donetsk városához közel egész vasárnap. Jelentések szerint heves ágyúzás hallható a városon kívül illetőleg a donetski repülőtér közelében is, mely egyben helyszíne immár hónapok óta számos összecsapásnak a szeparatisták és az ukrán hadsereg között.

Helyi hatóságok egyúttal kritizálták az ukrán erőket, hogy azok lakóövezeteket is lőnek. Legalább kettő lázadó meghalt és egy másik megsebesült mikoron az ukrán sereg csőbombákat vetett be ellenük – írja a DPA hírügynökség, aki Eduard Bassurin-ra (a felkelők helyettes parancsnoka) hivatkozva közölte az adatot.

Az AFP hírügynökség továbbá idéz egy nyilatkozatot a Donyecki Városi Tanács honlapjáról, melyben megerősítik a támadást, hozzátéve hogy tűzoltók voltak a helyszínen. Továbbá viszont azt nem erősítette meg, hogy bárki is meghalt volna.

 

Az EBESZ jelöletlen konvojt figyelt meg

A harcok növekedését megelőzően az EBESZ megfigyelői csoportja vasárnap reggel egy nagy, jelöletlen tankokból álló konvojt figyelt meg, a tankok mellett howitzerek és csapatszállítók haladtak keresztül kelet-Ukrajnán.

A nagy konvoj megfigyelése azt követően egy nappal történt, hogy Kijev azzal vádolta Oroszországot , hogy az tankokat és nehéztüzérséget küld a felkelőknek a határon át – ezt az állítást Moszkva tagadta.

Az EBESZ azt nyilatkozta, hogy az oszlopokat szombaton késő este látták, köztük 19 Kamaz katonai vontatót 122mm-es howitzer ágyúkkal és kísérő katonai személyzettel, akik sötétzöld jelöletlen uniformist viseltek. Azt is jelentették, hogy 9 tank mozog nagyjából 7 kilométerre délkeleti irányból Donyeck városközpontjában.

Mind Kijev mind a szeparatisták kölcsönösen azzal vádolják egymásét, hogy aláássák és lerombolják a szeptemberi béke-megállapodást amit Minszkben kötöttek meg. Múlt hétvégén a szeparatisták választásokat tartottak, amit a nyugat és Kijev is egyaránt illegálisnak és illegitimnek tart, mert nem az ukrajnai törvények szerint mentek végbe, és ezzel a Minszki Békét sértették meg. Az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin nem ismerte el a választásaik eredményét, hanem ehelyett azt mondta, hogy az önjelölt Donyecki és Luhanszki “köztársaságnak” joga van megválasztani a vezetőit. A hivatalos orosz álláspont amúgy a “el nem ismerik, de tiszteletben tartják a választások eredményeit”.

Bár Kijev megfogadta hogy fenntartja a béke-megállapodást, a hadsereg egyre több egységet telepít kelet-Ukrajnába, számítván a szeparatisták támadásaira.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: most azonnal véget kell vetni az ukrajnai konfliktusnak

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktusnak "most azonnal véget kell vetni", megismételve azt, hogy kész 24 órán belül elérni a...

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...
spot_img

Videó