2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

DNR: elindult a harmadik ukrán ellentámadás, még az első védelmi vonalat sem tudja áttörni

Az ukrán fegyveres erők elindították a harmadik ellentámadást a július 11-12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt – közölte Igor Kimakovszkij, a DNR ügyvezető elnökének tanácsadója a Szolovjov Live tévécsatornán.

“Tegnap megállapíthattuk, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt elindították a harmadik ellentámadási hullámot, és ugyanazt a Zaporozsjei irányt választották alapnak. Most a Dnyepertől a Zaporozsje terület és a Donyecki Népköztársaság határáig minden lángokban áll” – mondta.

Kimakovszkij szerint az akciók sikertelenek: az ukrán erők “még az első védelmi vonalat sem tudja áttörni”.

Gyenyisz Pusilin tanácsadója azt is megjegyezte, hogy Luganszk felé elterelő csapások voltak, Avdejevka közelében pedig az ukrán csapatok “harcolnak pozíciójuk javításáért”.

Az ukrán offenzíva a juzsno-donyecki, zaporozsjei és artyomovszki irányban június 4-én kezdődött, az ukrán fegyveres erők a fő csapást a zaporozsjei frontra összpontosították.

Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett be. A Németországban készült, kiégett ukrán tankokról készült felvételek később bejárták a világsajtót.

Szergej Sojgu védelmi miniszter július 3-án közölte, hogy az ukrán erők egy hónapnyi sikertelen támadás során 18 repülőgépet és helikoptert, valamint 920 páncélozott járművet, köztük 16 Leopard harckocsit veszített – “a Lengyelország és Portugália által szállított ilyen típusú harckocsik csaknem 100 százalékát”.

Az ellenség semmilyen irányban nem érte el céljait, az ukrán vezetés a Nyugat nyomására azt követeli, hogy az offenzíva a veszteségekre való tekintet nélkül folytatódjon – tette hozzá Sojgu.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó