2023, január 30.
-3.9 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Die Welt: Németország erősítés nélkül hagyta Litvániát

Németország Olaf Scholz kancellár ígérete ellenére sem küldött “egy erős és harcképes dandárt” Litvániába, hogy “megfélemlítse Oroszországot”, és ezzel csalódást okozott Vilniusnak – írja a Die Welt.

A német kancellár június elején bejelentette, hogy “új korszak” kezdődik a német védelmi politikában, és ígéretet tett egy ötezer fős katonai egység létrehozására Litvániában. Most Pabradėban van egy NATO-bázis az országban a Bundeswehr parancsnoksága alatt, 1500 emberrel. Az erősítés azonban még nem érkezett meg, ami újabb csalódás volt – jegyzi meg a cikk.

Egyrészt a németek ígéreteket tesznek, másrészt semmi sem történik. Mindez irritálja a litván politikusokat – Filip Fritz szerző szerint. Hangsúlyozta, hogy Vilnius megérti, hogy a sok ezer ember feltételeinek megteremtése és a fegyverek átadása időbe telik, de nem tudják, mikor fog megtörténni. Ugyanakkor a német védelmi minisztérium hallgat, ami különösen irritálja a litván felet.

“Ennek következtében a litvánok kétségbeejtő helyzetben vannak, mert előkészületeket kell tenniük, lakóházakat vagy hangárokat kell felállítaniuk. Az ilyen beruházások közel egymilliárd euróba kerülnének” – folytatta a szerző, hozzátéve, hogy ez hatalmas összeg a köztársaság számára.

Jonas Survila litván külügyminiszter-helyettes a maga részéről azt mondta, hogy Vilnius mostantól világos menetrend szerint fog dolgozni. Ekkor Gitanas Nauseda litván elnök felszólította, hogy addig ne kezdjen el semmilyen munkát, amíg nem bizonyosodik meg arról, hogy a németek teljesítik ígéretüket.

A Die Welt azt írta, hogy Németország egy körülbelül 40 fős különítményt akar a Baltikumba küldeni, és háború esetén további négyezer embert telepítenének oda. A litvánok azonban nem örülnek ennek, mert nem számítanak arra, hogy több napig ki tudnak tartani, amíg Berlin reagál és erősítést küld.

A szerző arra a következtetésre jut, hogy Németországnak cselekednie kell, ha komolyan gondolja saját ígéreteit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...