2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Dél-Afrika: 13 ország érdeklődik a BRICS-csatlakozás iránt, 6 már hivatalosan jelentkezett

Mintegy 13 ország mutatott érdeklődést a csatlakozás iránt a BRICS szövetséghez, és csaknem a felük hivatalos kérelmet nyújtott már be a csatlakozásra – mondta Mzuvukile Maketuka, Dél-Afrika moszkvai nagykövete a RIA Novosztyinak.

“Most körülbelül 13 jelentkező van (a BRICS-hez). Vannak országok, amelyek hivatalosan jelentkeztek, hatan, és vannak országok, amelyek érdeklődésüket fejezték ki. Személy szerint arra számítok, hogy azok élveznek majd elsőbbséget, akik már jelentkeztek” – mondta a nagykövet.

Elmondta, hogy a pályázók között van két afrikai ország – Algéria és Egyiptom -, valamint Irán, Bahrein, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.

A nagykövet szerint minden BRICS-tagország üdvözli a bővítést, de meg kell határozni az új tagok felvételének módozatait.

“A BRICS-bővítés kérdése napirenden van… A BRICS-tagországok mindegyike üdvözli a bővítést. Dél-afrikai részről azt mondhatom, hogy mi is a bővítés mellett vagyunk, de ehhez megfelelő módozatokra van szükség – milyen kritériumokat használunk” – mondta a diplomata.

Emlékeztetett arra, hogy Dél-Afrika 2010-ben csatlakozott a szervezethez, és azóta nem bővült.

“A kérdés az, hogy milyen módszereket használjunk, mert erre jelenleg nincs formátum. Ezt a kérdést most Dél-Afrika fogja felvállalni elnökként. Hivatali időnk alatt a BRICS bővítése prioritás lesz” – tette hozzá Mzuvukile Maketuka.

Hangsúlyozta, hogy az új tagok felvételéről szóló döntés kollegiális lesz.

“Még nem tudjuk, hogy milyen kritériumokat fogunk alkalmazni, de ebben a folyamatban az összes BRICS-tag beleegyezését meg kell szereznünk. Dél-Afrika nem fog mindenki helyett dönteni. Így működik a BRICS – konszenzusos alapon, nincs vétójogunk” – zárta a nagykövet.

Korábban a dél-afrikai külügyminiszter a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a BRICS az év végéig dönt a szervezetbe való felvételről, ha újabb országok jelezik érdeklődésüket.

A BRICS Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát egyesíti. Számos más ország, köztük Argentína és Irán is csatlakozni kíván a gazdasági blokkhoz.

Pretoria az év elején vette át a BRICS-elnökséget Pekingtől. Ez 2023 végéig tart, majd az elnökséget átadják a következő országnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....