2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Danyilov: Ukrajnának nincs esélye a nukleáris fegyver kifejlesztésére, ezért nyugatit állomásoztatna

Ukrajnának szinte semmi esélye sincs arra, hogy saját maga állítson elő nukleáris fegyvereket – ismerte el az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának vezetője, miközben utalt arra, hogy Kijev végül nyugati gyártású atomarzenálnak adhat otthont.

Olekszij Danyilovot pénteken az országos televízióban arról kérdezték, hogy Ukrajna reménykedhet-e abban, hogy visszanyeri nukleáris státuszát, amelyet nem sokkal a Szovjetunió összeomlása után elvesztett.

“Ami a tőlünk elkobzott arzenált illeti, legyünk reálisak – ez aligha lehetséges. És nemcsak bizonyos politikai, hanem technológiai kérdések miatt is” – mondta.

A tisztviselő a továbbiakban “bonyolult dolognak” nevezte az interkontinentális ballisztikus rakétákból álló készletet, amelyet Ukrajna korábban birtokolt, de megjegyezte, hogy voltak olyan esetek, amikor nem nukleáris hatalmak kaptak atomfegyvereket a NATO-szövetségesektől.

“Nem tudom megmondani, hogy ez a mi esetünkben működni fog-e” – ismerte el Danyilov, hozzátéve, hogy Kijev bármilyen erőfeszítése ezen a téren komoly akadályokba ütközne.

Danyilov megjegyzései ellentétben állnak Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt tanácsadójának megjegyzéseivel, aki júniusban azt javasolta, hogy Kijev gyorsan ki tudná fejleszteni saját atomarzenálját, és be tudná szerezni a szükséges hasadóanyagot.

A Szovjetunió 1991-es összeomlása után Ukrajna örökölte az ország nukleáris robbanófejeinek mintegy egyharmadát, a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. 1994-ben a Budapesti Memorandum értelmében önként lemondott a fegyverekről az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország biztonsági garanciáiért cserébe. Az elmúlt években azonban orosz tisztviselők többször is azt mondták, hogy az Ukrajna belügyeibe való nyugati beavatkozás aláásta ezt a szerződést.

2022 elején, nem sokkal Moszkva ukrajnai katonai hadjáratának kezdete előtt Zelenszkij jelezte, hogy Kijev a Krím elvesztésére hivatkozva megpróbálhatja visszaszerezni nukleáris státuszát. A félsziget 2014-ben elsöprő többséggel szavazta meg az újraegyesülést Oroszországgal, miután a Nyugat által támogatott puccs zajlott le Kijevben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna már a konfliktus kezdete előtt is tárgyalt atomfegyverek megszerzéséről, Dmitrij Medvegyev korábbi orosz vezető pedig azt mondta, hogy Kijev fenyegetése, hogy újraindítja nukleáris programját, az egyik fő tényező volt, amely Oroszországot a katonai művelet megindítására késztette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó