2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Danyilov: nem lesznek tárgyalások, csak a mi feltételeink szerint

Kijev nem fog tárgyalni Moszkvával, hacsak nem a “mi feltételeink szerint” – ígérte az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Olekszij Danyilov azt is állította, hogy több más országban is nyomásgyakorlás folyik a béketárgyalások beindítása érdekében.

“Szeretném, ha tudomásul vennék, hogy azért fokozzák a feszültséget, hogy Oroszország feltételei szerint üljünk tárgyalóasztalhoz” – mondta a vezető tisztségviselő az országos televízióban csütörtökön közölt interjúban.

“Senki sem fogja eladni a nemzeti érdekeinket, függetlenül attól, hogy más országok képviselői, akik részt vesznek ebben a helyzetben, mennyire akarják ezt” – tette hozzá.

Danyilov nem nevezte meg azokat a tisztviselőket vagy országokat, akiktől az állítólagos nyomásgyakorlás származik.

Kijev ígéretet tett arra, hogy addig harcol Oroszország ellen, amíg vissza nem szerzi a teljes ellenőrzést azon területek felett, amelyeket Ukrajna szuverén területének tekint.

Volodimir Zelenszkij elnök emellett törvénybe iktatta a tárgyalási tilalmat is, megtiltva minden kapcsolatfelvételt Oroszországgal mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin elnök van hatalmon.

Moszkva megjegyezte, hogy Ukrajna azt követően foglalt kompromisszummentes álláspontot, hogy a két fél 2022 márciusában egy Kijev javaslatain alapuló békeszerződés-tervezetet írt alá. Orosz tisztviselők szerint a fordulatot az Egyesült Államok és szövetségesei rendelték el, akik “stratégiai vereséget” akarnak okozni Moszkvának, függetlenül attól, hogy hány ukrán életet veszítenek. Oroszország az ellenségeskedéseket egy nyugati proxy-háború részének tekinti.

Az ukrán hadsereg várhatóan a közeljövőben nagyszabású ellentámadást indít Oroszország ellen. A nyugati média a beígért hadműveletet Kijev számára sorsdöntő pillanatnak nevezte, azzal érvelve, hogy jelentős helyszíni győzelem nélkül nehezen tud majd katonai segélycsomagokat szerezni a külföldi adományozóktól a jövőben.

Ukrán tisztviselők alábecsülték a sokat hangoztatott hadművelet jelentőségét, és annak eredményétől függetlenül további katonai támogatást sürgetnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó