2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Dánia és Spanyolország mentesülhet az orosz élőállat behozatali tilalom alól

EUAz orosz mezőgazdasági felügyelet, a Roszszelhoznadzor vizsgálja annak a lehetőségét, hogy megszünteti az élőállat behozatali tilalmat néhány európai uniós tagállam esetében – közölte Szergej Dankvert, a hatóság vezetője. A Vedomosztyi című gazdasági-politikai napilap honlapján szombaton megjelent tájékoztatás szerint elsősorban Dánia és Spanyolország jöhet szóba az élő sertésszállításokat illetően. Dankvert úgy vélte, a dánok hatékonyan dolgoznak a veszély kiszűrésén, a spanyolok csökkentették az exportőr cégeket. Az orosz hatóság vezetője szerint Németország továbbra sem tudja biztosítani, hogy a Schmallenberg vírus által fertőzött állatok ne kerülhessenek be Oroszországba. A Roszszelhoznadzor március 20-tól tiltotta meg az európai uniós államokból származó szarvasmarha,- juh,- kecske- és sertésbehozatalt Oroszországba. A tenyészállatok behozatala ugyanakkor – még szigorúbb állatorvosi ellenőrzés mellett – továbbra is lehetséges – olvasható a Vedomosztyi online változatában. A mezőgazdasági termékeket ellenőrző és állategészségügyi hatóság honlapján szereplő tájékoztatás szerint a tilalmi intézkedésre azért volt szükség, mert az európai uniós tagállamokban terjed a Schmallenberg vírus, valamint a kéknyelv betegség, ugyanakkor az állatszállítmányokat nem ellenőrzik megfelelően az uniós állategészségügyi hatóságok. Dankvert szerint a tilalmi döntés összhangban van a veszély mértékével.

John Dalli, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa ezzel nem értett egyet. Az orosz vezetésnek korábban küldött levelében ésszerűtlennek, a veszély mértékéhez képest aránytalannak és tudományosan megalapozatlannak nevezte az élő állat behozatalára vonatkozó, március 20-án életbe lépett tilalmat.
Egyes orosz szakértők arra figyelmeztettek, hogy a mezőgazdasági hatóság az ellenkező hatást válthatja ki azzal, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez való tényleges csatlakozás előtt próbálja védeni a hazai tenyésztőket. Megdrágulhatnak a húsok és a húskészítmények. Mások szerint az intézkedés időleges és nem befolyásolja az árakat, mert van elegendő vágóállat az országban.
Oroszországba elsősorban tenyészállatokat hoznak be, a vágóállat aránya 2015-re 15 százalékra csökken majd – vélte Makszim Kljagin a Finam befektetési holding belső fogyasztói piacot elemző munkatársa.
A Schmallenberg betegség főként a juhokat és a szarvasmarhákat fertőzi meg. Nevét arról a németországi városról kapta, ahol tavaly először azonosították, majd januárban felbukkant Nagy-Britanniában is.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...