2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Csonka olimpiák jönnek? A NOB nem adott közvetítési jogokat sem Oroszországnak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kihagyta Oroszországot és Belaruszt a 2026-2032-es időszakban olimpiai játékok közvetítési jogát biztosító európai országok listájáról – derül ki a NOB kedden kiadott közleményéből.

“A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ma bejelentette, hogy a 2026-2032-es időszakban a négy olimpiai játékokra vonatkozó összes európai médiajogot az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) és a Warner Bros. Discovery kapta meg” – áll a közleményben.

Az ebben az időszakban tervezett játékok közé tartozik a 2026-os olaszországi téli olimpia, a 2030-as téli játékok (a házigazdát idén még nem jelentették be), a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és a 2032-es nyári olimpia az ausztráliai Brisbane-ben.

Összesen 49 országnak ítélte oda a NOB a 2026-2032 közötti olimpiai játékok közvetítési jogát Európa területén, Oroszország és Belarusz nem szerepel a listán.

“Miután a NOB versenytárgyalást írt ki, az EBU és a Warner Bros. Discovery közös ajánlatot nyújtott be az összes médiajog megszerzésére 49 európai területen…” – áll a NOB közleményében.

Az olimpia közvetítési jogai Oroszország területén korábban a sportmarketingben jelentős szerepet játszó Telesporté voltak, amely már szerződést kötött a 2024-es párizsi nyári olimpia közvetítésére.

2022 szeptemberében a Telesport elnöke, Pjotr Makarenko a TASS hírügynökségnek elmondta, hogy cége megvásárolt egy jogcsomagot a 2026-os olaszországi téli játékok közvetítésére.

A NOB szankciói Oroszország és Belorusz ellen

2022. február 28-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásokat adott ki a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy tiltsák el Oroszország és Belarusz sportolóit a nemzetközi versenyeken való részvételtől, Moszkva ukrajnai különleges katonai műveletére hivatkozva.

A NOB február végi ajánlásait követően a globális sportszövetségek többsége úgy döntött, hogy az orosz és belorusz sportolókat kizárja minden nemzetközi sportversenyről.

Október közepén Thomas Bach NOB-elnök bejelentette, hogy az olimpiai testület azt javasolja, hogy az orosz és belorusz sportolók továbbra is maradjanak távol a nemzetközi sportversenyektől.

November 29-én a NOB vezetője ismét felszólította az összes nemzetközi sportszövetséget, hogy kövessék a fent említett ajánlásokat, és alkalmazzák a szankciókat az orosz és belorusz sportolókkal szemben.

A 2020-as tokiói nyári olimpiát követően 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont a nyári játékoknak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tokiói 138. ülésszakán 2021-ben az ausztrál Brisbane-t választották ki a 2032-es nyári olimpiai játékok rendezésére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...