2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Csehország is Oroszországtól rendelne vakcinát, Ausztria is tárgyal róla

Csehország nemzetközi segítséget kért az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A csehek jelenleg csak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináit használják. A hét végén azonban újra napirendre került az orosz Szputnyik V vakcina beszerzése is.

Milos Zeman államfő szintén a CNN Prima News hírtelevíziónak elmondta: Babis kormányfővel egyetértésben a közelmúltban levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és érdeklődött a Szputnyik beszerzése iránt.

“Putyin megígérte, hogy készek nekünk (Csehországnak) is szállítani a vakcinából” – jelentette ki Zeman.

Zeman és Babis egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy az orosz Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv (SÚKL) engedélyét. Hasonlóan nyilatkozott vasárnap Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

“A Covid-19 elleni vakcinákat kizárólag csak centralizáltan lehet jóváhagyni az egész Európai Unióban. Egy másik lehetőség, hogy az egészségügyi minisztérium ad engedélyt egy nem regisztrált készítmény használatára. Az SÚKL tehát egyedül nem adhat engedélyt egy ilyen vakcina használatára” – reagált a politikusok nyilatkozataira a cseh állami gyógyszerellenőrző szerv.

Ausztria is bejelentkezett már

Vlagyimir Putyin és Sebastian Kurz pénteki telefonos egyeztetésén a koronavírus elleni orosz vakcina európai alkalmazása is szóba került.

A politikusok kifejezték szándékukat kétoldalú kapcsolataik normalizálására, emellett egyetértettek abban, hogy Oroszország és az európai országok közötti energetikai együttműködést tovább kell fejleszteni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó