2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Csehország is Oroszországtól rendelne vakcinát, Ausztria is tárgyal róla

Csehország nemzetközi segítséget kért az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A csehek jelenleg csak a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináit használják. A hét végén azonban újra napirendre került az orosz Szputnyik V vakcina beszerzése is.

Milos Zeman államfő szintén a CNN Prima News hírtelevíziónak elmondta: Babis kormányfővel egyetértésben a közelmúltban levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és érdeklődött a Szputnyik beszerzése iránt.

“Putyin megígérte, hogy készek nekünk (Csehországnak) is szállítani a vakcinából” – jelentette ki Zeman.

Zeman és Babis egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy az orosz Szputnyik V használatához elegendőnek tartanák az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv (SÚKL) engedélyét. Hasonlóan nyilatkozott vasárnap Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

“A Covid-19 elleni vakcinákat kizárólag csak centralizáltan lehet jóváhagyni az egész Európai Unióban. Egy másik lehetőség, hogy az egészségügyi minisztérium ad engedélyt egy nem regisztrált készítmény használatára. Az SÚKL tehát egyedül nem adhat engedélyt egy ilyen vakcina használatára” – reagált a politikusok nyilatkozataira a cseh állami gyógyszerellenőrző szerv.

Ausztria is bejelentkezett már

Vlagyimir Putyin és Sebastian Kurz pénteki telefonos egyeztetésén a koronavírus elleni orosz vakcina európai alkalmazása is szóba került.

A politikusok kifejezték szándékukat kétoldalú kapcsolataik normalizálására, emellett egyetértettek abban, hogy Oroszország és az európai országok közötti energetikai együttműködést tovább kell fejleszteni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS