2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Cseh visszavonulás? A cseh kormányfő a feszültség csökkentését sürgette az Oroszországgal fenntartott kapcsolatukban

Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament alsóházi képviselőinek kérdéséire válaszolva a Prága és Moszkva közötti feszültség enyhítését sürgette.

A Cseh Televízió csütörtökön közvetítette a cseh parlament alsóházának képviselői által a kormányfőhöz intézett kérdéseket és az azokra adott választ.

Úgy gondolom le kell nyugtatnunk ezt a feszült légkört, amit az érzelmek táplálnak – mondta Babis.

Megemlítette azt a lehetőséget is, hogy Csehország felkerülhet az Oroszországgal barátságtalan országok listájára, amelyet az Orosz Külügyminisztérium jegyez.

Nem tudom, talán ez ( felkerülés az Oroszországgal barátságtalan országok listájára) nem elég Önöknek? – kérdezte a miniszterelnök a törvényhozóktól.

Diplomáciai kapcsolataink válságban vannak – tette hozzá.

A kormányfő biztosította a képviselőket arról, hogy a cseh hatóságok megfelelően reagáltak a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett robbanásokra, amiért Prága az orosz titkosszolgálatokat gyanúsítja.

Szuverén államként jártunk el. Szövetségesein szolidaritást tanúsítottak (az EU-ban és a NATO-ban). – mondta Babis.

A cseh kormányfő visszautasította azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a vrbeticei raktárban nemzetközi egyezményekben tiltott taposóaknákat tároltak.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök megerősítette, hogy Csehország kizárta az orosz Roszatom vállalatot a dukovany atomerőmű befejezésére kiírt pályázatból.

A cseh hatóságok a London által a Szkripal-ügyben is vádolt Ruszlan Bosirovot és Alekszandr Petrovot gyanúsítják a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett robbanásért. Csehország április 17-én kiutasított 18 orosz diplomatát. A barátságtalan lépésre válaszul Oroszország kiutasította a moszkvai cseh nagykövetség 20 alkalmazottját.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó