2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Csak a Földön van hidegháború? Orosz-amerikai megállapodás új űrbázisról

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) működési idejének négy évre, 2024-ig történő meghosszabbításáról, és egy új űrbázis közös építéséről állapodtak meg szombaton Bajkonurban az orosz és az amerikai űrkutatási hivatal vezetői. Orosz hírügynökségek szerint Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezetője a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban tárgyalt Charles Boldennel, a NASA igazgatójával, és a megbeszélések után tette ezt a bejelentést.

“Charles Bolden NASA-igazgatóval közösen hoztunk döntést az ISS működtetésének meghosszabbításáról 2024-ig. Emellett nem zárjuk ki, hogy bizonyos időre még tovább meghosszabbítjuk az állomás életét” – mondta Komarov.

Az ISS szavatossága eredetileg 2020-ben jár le. Az ukrán válság miatt az orosz-amerikai űripari együttműködés leállt, de az ISS-programokat ez nem érintette. A NASA-nál egy hónappal ezelőtt közölték, hogy számítanak az Oroszországgal és más országokkal való együttműködésre az ISS-programban még legalább tíz évig, 2024-ig. Az orosz űrhivatal vezetője bejelentette szombaton azt is, hogy a Roszkoszmosz a NASA-val együttműködve fogja kidolgozni az új űrállomás építésének programját.

Komarov szerint az új űrbázis építésében nemcsak az ISS működtetésében résztvevők fognak részt venni, hanem megnyitják a lehetőséget mindenki számára, aki csatlakozni kíván. Charles Bolden úgy nyilatkozott, hogy elérkezik az idő, amikor az ISS leáll egyszerűen azért, mert elhasználódik, ezért új űrbázist kell építeni. A NASA-vezető szerint egyetértés van a két űrhivatal között abban, hogy az “űrpiac” eme szegletének egy részét meg kell osztani a magáncégekkel. Bolden azt is közölte, hogy a megbeszéléseken szó volt egy közös orosz-amerikai Mars-misszió megvalósításáról is.

“Együttműködésünk iránya a Mars lesz. Arról tárgyalunk, hogyan lehetne a lehető legjobban kihasználni a forrásokat, a pénzt, és időkeretet szabunk annak, miként osszuk meg az erőfeszítéseinket, hogy ne kettőződjön a munka” – mondta a NASA igazgatója. Bolden elmondta, a NASA azt tervezi, hogy magáncégekkel közösen vág bele aszteroida eltérítésére és befogására irányuló – már korábban beharangozott – misszióba.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...