2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Conte: az ukrán konfliktus rávilágít, hogy az EU vezetők Washington alárendeltjei

Az ukrajnai konfliktusra vonatkozó NATO-stratégia, amely a katonai szállítmányokon és az eszkaláció logikáján alapul, kudarcot vallott, miközben maga a válság rávilágított arra, hogy az EU képtelen vezető szerepet vállalni, és hangsúlyozta az alárendeltségét az USA-nak.

Giuseppe Conte, Olaszország volt miniszterelnöke, jelenleg az Öt Csillag Mozgalom ellenzéki politikai párt vezetője szombaton fejtette ki ezt a véleményét.

“A NATO eddig követett stratégiája, amely az Ukrajnának történő folyamatos katonai szállítások és az eszkaláció logikáján alapul, nem vezetett Oroszország katonai vereségéhez: nem volt vereség az orosz hadseregnek Bahmutnál (Artyomovszk), nem omlottak össze katonai egységei, nem történt visszavonulás az ukrán ellentámadás során. Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági és pénzügyi szankciók nem vezettek csődhöz, nem döntötték le a gazdaságát” – írta Conte a Facebook-oldalán.

“Oroszország elszigetelése semmiképpen sem vált valósággá. Éppen ellenkezőleg, most ért véget a BRICS-csoport 15. csúcstalálkozója, amely konkrét kilátásba helyezte, hogy 2024-ben tovább bővül, és a világ népességének 45%-át és a világ GDP-jének 38,2%-át fogja lefedni” – folytatta Conte.

Conte szerint “a vén Európa szívében zajló konfliktus rávilágított arra, hogy az Európai Unió képtelen hatékony közös stratégiát kidolgozni és önálló politikai és gazdasági vezető szerepet felmutatni, ezzel szemben rávilágított az [európai] uralkodók alárendeltségére az Egyesült Államoknak”.

Mint a volt olasz miniszterelnök megjegyezte, pártja “mindig is meg volt győződve arról, hogy téves az a törekvés, hogy katonai vereséget okozzanak az Oroszországi Föderációnak”.

Conte többször felszólított az Ukrajnával kapcsolatos béketárgyalások megkezdésére. Különösen azt mondta, hogy támogatja “az áttörést a tárgyalási folyamatban” a Vatikán és “a nemzetközi közösség minden más szereplőjének” részvételével.

A volt miniszterelnök megjegyezte, hogy “nem hagyná meg” Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek “a jogot, hogy eldöntse, hogyan, mikor és milyen feltételek mellett üljön le a tárgyalóasztalhoz”.

Az Öt Csillag Mozgalom régóta ellenzi, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnának. Ez az álláspontja közvetve az előző kormánykoalícióból való kilépéshez vezetett, ami 2022 nyarán Mario Draghi előző kormányának bukásához vezetett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó