2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

CNN: Washingtonban közölték Zelenszkijjel, hogy meredeken csökkenhet a támogatás

Washingtoni látogatása során megmutatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az amerikai pénzügyi és katonai támogatás hamarosan meredeken csökkenhet – írja a CNN amerikai hírtelevízió.

A csatorna megjegyezte, hogy az ukrán elnök korábbi, az amerikai fővárosban tett látogatásai során meghajoltak, kibontották a kék-sárga zászlót, és Winston Churchillhez hasonlították.

“Csütörtökön azonban mindez csak távoli emlék volt. Kilenc hónappal később érkezett Zelenszkij ismét a városba, és ő és vendéglátói megdöbbentő leckéket tanultak egymásról egy olyan pillanatban, amikor az Oroszország elleni háborúban a végső győzelemhez vezető út egyre távolabbinak tűnik” – siránkozik a CNN.

Zelenszkijnek világosan megmutatták, hogy Donald Trump esetleges visszatérése a hatalomba a 2024-es választások után és a volt elnök befolyása a republikánusok által vezetett, engedetlen képviselőházra hogyan szakíthatja el azt a több milliárd dolláros mentőövet, amelytől Ukrajna léte függ” – írják.

Korábban a kongresszus alsóháza nemcsak elutasította az amerikai elnöki adminisztráció kérését egy újabb 24 milliárd dolláros katonai segélycsomagról Kijevnek, hanem még az Egyesült Államok fegyveres erőinek finanszírozását is megtagadta, makacsul ellenállva egy újabb kísérletnek a katonai előirányzatról szóló törvény elfogadására – olvasható a cikkben.

A CNN szerint Zelenszkij próbálkozásai, amelyekkel a világot próbálja cselekvésre késztetni, elérték azt a pontot, amikor már egyre kevesebb hatásuk van. A már eddig nyújtott segélyekért a számos és hangsúlyozott köszönetnyilvánításból ítélve úgy tűnik, hogy a harcias elnök ezt felismerte – elvégre a közvélemény-kutatások szerint egyre több amerikai szkeptikusan áll az ilyen jellegű támogatások nyújtásához – állapítja meg a kiadvány.

Korábban Zelenszkij, aki az Egyesült Államokban tett látogatása során 24 milliárd dollár értékű segélyígéretekre számított, végül 70-szer kevesebbet kapott: összesen 325 millió dollár értékű katonai segélycsomagot jelentettek be. Ráadásul a 2022-es látogatásával ellentétben Zelenszkij nem kapott lehetőséget arra, hogy a kongresszusban is felszólaljon. Az amerikai törvényhozók elfoglaltságra hivatkoztak, amikor nem engedélyezték a felszólalását.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó