2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

CNN: több Ukrajnának szánt nyugati fegyvert elloptak, de a Pentagon szerint visszaszerezték

2022-ben elloptak néhány Ukrajnába küldött nyugati fegyvert, de ezeket később visszaszerezték – jelentette a CNN a Pentagon főfelügyelőjének jelentésére hivatkozva.

A tavaly októberi keltezésű dokumentum a februártól szeptemberig tartó időszakot vizsgálta.

A jelentés szerint bűnözők, önkéntes harcosok (zsoldosok) és fegyverkereskedők elloptak néhány nyugatról szállított fegyvert és felszerelést, amelyeket az ukrán csapatoknak szántak, de később visszaszerezték.

A dokumentum leír egy esetet, amikor fegyverkereskedők katonai felszerelést loptak a dél-ukrajnai frontvonalról, valamint egy támadócsoportot, akik humanitárius munkásoknak adták ki magukat, és 17 ezer dollár értékben loptak el testpáncélokat.

2022 augusztusában az ukrán különleges szolgálatok azonosították egy önkéntes zászlóaljban szolgáló harcosokat, akik 60 puskát és közel ezer lőszert loptak el, “feltehetően a feketepiacon való értékesítésre”.

A főfelügyelő a jelentésben megállapítja, hogy a nagyméretű tárgyakat, például rakétákat és helikoptereket könnyebb követni, mint például az éjjellátó eszközöket. Ugyanakkor a dokumentum szerint az Egyesült Államok 2022 október végén újraindította az ukrán fegyverraktárak ellenőrzését, hogy “jobban nyomon lehessen követni, hová kerülnek a felszerelések”.

Korábban az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azt mondta, hogy az amerikai külügyminisztériumnak figyelmet kellene fordítania arra, hogy az Ukrajnának szállított fegyverek a feketepiacra kerülnek, és nemcsak Európában, hanem más kontinenseken is terjednek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó