2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

CNN: finanszírozási gondok miatt csaknem 1300 Starlink terminál leállt Ukrajnában

A múlt héten mintegy 1300 Starlink műholdas terminál állt le Ukrajnában, mert a hadsereg nem fizette ki az internetszámlákat, ami elmélyítette azokat a félelmeket, hogy az ország többé nem tudja megfizetni a drága műholdas szolgáltatást – mondta két, a helyzetet jól ismerő forrás pénteken a CNN-nek.

A terminálok, amelyek egy brit cégtől márciusban vásárolt blokk részét képezték, október 24-én kezdtek leállni a finanszírozás hiánya miatt, ami “hatalmas problémát” okozott az ezektől függő hadseregnek. A számla esedékességének tudatában, és annak tudatában, hogy képtelenek lesznek kifizetni azt, az ukrán védelmi minisztérium 3,25 millió dollárt kért brit szövetségeseitől a havi költségek fedezésére, és kivonta a terminálokat a használatból, hogy ne egy kritikus pillanatban álljanak le. Kérésüket azonban elutasították.

A Starlink anyavállalata, a SpaceX szeptemberben figyelmeztette a Pentagont, hogy nem tudja tovább fizetni az ukrán Starlink-használat teljes költségét, és arra kérte Washingtont, hogy vegye át a terhet – írja a CNN. Mivel Ukrajnában körülbelül 25 000 Starlink-terminál van, Musk becslése szerint a hadseregnek a szolgáltatás használata közel 400 millió dollárjába kerülne a következő 12 hónapban. Kevesebb mint 11 000-ért fizettek akkor, amikor a Pentagonnak írt.

Musk aztán néhány nappal később úgy tűnt, meggondolta magát a szolgáltatás számlájának kifizetésével kapcsolatban, és azt tweetelte: “Továbbra is ingyen finanszírozzuk Ukrajnát”.

Egy magas rangú védelmi tisztviselő azonban a CNN-nek elmondta, hogy a SpaceX folytatta a tárgyalásokat a Pentagonnal, hozzátéve, hogy a tisztviselők nagyon szeretnék elérni, hogy Musk írásban is elkötelezze magát a források mellett, mert attól tartanak, hogy meggondolja magát.

A hírek szerint nem volt hajlandó üzemeltetni a Starlinket a Krímben, mert attól félt, hogy ez eszkalációt okozna Moszkva részéről, míg a nyugati média azzal vádolta, hogy akadályozza a hálózat működését az ukrán csapatok által az orosz ellenőrzés alatt álló területeken, amit Musk tagad. A múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy bár a vállalat “hatalmas erőforrásokat irányított át a védelemre”, mivel az orosz hadsereg megpróbálja kivonni a rendszert, “a Starlink még mindig meghalhat”.

Moszkva úgy véli, hogy a Starlink jogos célpont, azzal érvelve, hogy az USA és szövetségesei “a polgári űrinfrastruktúra elemeit, beleértve a kereskedelmi célúakat is, katonai célokra használják”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...