2024, február 23.
10.6 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

CNN: a Pentagon létrehozza az Ukrajna-parancsnokságot

A Pentagon egy új katonai parancsnokság létrehozásán dolgozik, amely az ukrán katonák felfegyverzésével és kiképzésével foglalkozik – közölték amerikai tisztviselők több médiummal, utalva arra, hogy a törekvés gyakorlatilag “felül fogja vizsgálni” a Kijevnek történő fegyverszállítás jelenlegi folyamatát.

A parancsnokság székhelye a németországi Wiesbadenben lenne – ahol az amerikai hadsereg európai főhadiszállása található -, és 300 munkatársból állna, akiket Christopher Cavoli tábornok vezetne, aki a hadsereg európai parancsnokságát vezeti – közölték a New York Times és a CNN által csütörtökön idézett, meg nem nevezett tisztviselők.

“A változások, amelyek célja, hogy hivatalos struktúrát adjanak annak, ami a háború kezdete óta rögtönzött, nagyjából az Irakban és Afganisztánban az elmúlt két évtizedben zajlott amerikai kiképzési és segítségnyújtási erőfeszítések mintájára” – jelentette a Times.

Bár az új egység jelentős változtatásokat kívánna eszközölni a Kijevnek szóló jelenlegi kiképzési és felszerelési programban, Wiesbaden továbbra is kulcsfontosságú eleme marad a rendszernek, mivel a legtöbb ukrán katonát jelenleg az amerikai fegyverekre oktatják ki a városban vagy annak közelében.

Amióta Oroszország február végén csapatokat küldött a szomszédos országba, az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítséget nagyrészt Németországból és Lengyelországból irányítja Christopher Donahue altábornagy, aki tavaly az amerikai erők Afganisztánból való kaotikus evakuálását is felügyelte. Donahue és vezérkara azonban a jövő hónapban hazatér, ami szükségessé teszi egy olyan speciális parancsnokság létrehozását, amely az ukrán csapatok kiképzésére és felfegyverzésére összpontosít.

Az új egységre vonatkozó javaslatot eredetileg Tod Wolters tábornok vetette fel a konfliktus korábbi szakaszában, Cavoli pedig “finomhangolta” az ötletet, miután júliusban elfoglalta helyét az EUCOM-nál – írja a Times.

Augusztus végén a Wall Street Journal hasonlóképpen arról számolt be, hogy Washington egy tábornokot kíván kinevezni az ukrajnai fegyveres és kiképző program vezetésére, és azt közölte, hogy a kezdeményezés hivatalos missziói nevet kaphat, valamint “hosszú távú, célzott finanszírozást” az amerikai kormánytól. A lap hozzátette, hogy a változások “változást jelentenének az ukránok kiképzésére és támogatására évek óta irányuló, nagyrészt ad hoc jellegű erőfeszítésekhez képest”.

Az Egyesült Államok idén eddig közel 17 milliárd dollár értékű fegyverszállítást engedélyezett az ukrán hadseregnek, a támogatás túlnyomó többségét az ellenségeskedések februári eszkalálódása óta hagyták jóvá. Bár nagy mennyiségű felszerelés és lőszer közvetlenül a meglévő készletekből származik, a Pentagon fegyveripari vállalkozókkal is együttműködik, hogy fegyvereket gyártsanak kifejezetten Kijev számára, beleértve a hét elején bejelentett 18 vadonatúj, nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszert (HIMARS) – a Washington által eddig biztosított egyik legnagyobb hatótávolságú platformot.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó