2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

CNN: a kiszivárgott Pentagon jelentések miatt Kijevben újragondolják a haditerveket

Kijev átgondolta katonai terveit, miután a Pentagon és az amerikai hírszerzés titkos dokumentumai kiszivárogtak az interneten – közölte a CNN amerikai hírtelevízióval egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz közel álló forrás.

A csatorna szerint Ukrajna már módosította “néhány katonai tervét” a kiszivárgott dokumentumok miatt, amelyek becsléseket is közöltek a kijevi rezsim harci potenciáljáról. A CNN nem tért ki a változtatásokra és azok mértékére.

A dokumentumok leleplezik az Egyesült Államok szövetségesei és ellenségei elleni kémkedések mértékét – közölte a CNN. Számos amerikai tisztviselő attól tart, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok veszélyeztetheti a külföldi kapcsolatokat.

Korábban Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára azt mondta, hogy az amerikai védelmi minisztérium értékeli az állítólag titkos dokumentumok hitelességét. Washington “ügynökségközi erőfeszítéssel felméri, hogy ezek a lefotózott dokumentumok milyen hatással lehetnek az amerikai nemzetbiztonságra” és az ország “szövetségeseire és partnereire” – mondta Singh.

A Reuters szerint az interneten megjelent dokumentumokat manipulálhatták. A dokumentumokból kiderül, hogy az Egyesült Államok és a NATO tervei szerint az ukrán erőket egy ellentámadás előtt fel akarják építeni. A Twitteren és a Telegramon egy sor olyan anyagot tettek közzé, amelyek a fegyverek szállítására vonatkozó ütemtervekről, a csapatok és zászlóaljak számáról árulkodnak.

A kiszivárogtatás az egyik legnagyobb titkos adatszivárgásnak számít azóta, hogy 2013-ban több mint 700 ezer dokumentum, videó és diplomáciai távirat került nyilvánosságra a WikiLeaksen keresztül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó