2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Clinton: támogatni fogjuk a szíriai ellenzéket, hogy Aszad megbukjon

ClintonWashington még erősebb nyomást kíván gyakorolni Damaszkuszra a demokratikus átalakulás érdekében – jelentette ki vasárnap az amerikai külügyminiszter a vlagyivosztoki APEC-csúcstalálkozón. Hillary Clinton megjegyezte: nem biztos abban, hogy sikerül megállapodást elérnie Moszkvával a szíriai válság rendezéséről az ENSZ Közgyűlés szeptemberi ülése előtt. Az amerikai diplomácia vezetője szerint az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vlagyivosztoki csúcstalálkozóján folytatott megbeszélésein ugyan történt az ügyben előrelépés, de az nem jelentős. A Barack Obama amerikai elnököt a csúcstalálkozón helyettesítő Hillary Clinton szombaton előbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt, majd Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A találkozót Vlagyimir Putyin kezdeményezte. “Realistáknak kell lennünk, nem állapodtunk meg Szíria ügyében. Az ellentétek megmaradtak és lehetséges, hogy ez a jövőben is folytatódik. Ha pedig így marad, akkor a velünk hasonlóan gondolkodó államokkal együtt támogatni fogjuk a szíriai ellenzéket, hogy siettessük azt a napot, amikor Aszad megbukik” – mondta az amerikai külügyminiszter.

 

Hozzátette, hogy ennek ellenére folytatja Szíria kérdésében az egyeztetéseket Szergej Lavrovval.
Az orosz külügyminiszter Hillary Clintonnal folytatott szombati megbeszélésen jelezte: Moszkva kezdeményezni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa még ebben a hónapban hagyja jóvá a szíriai politikai átmenet elveiről június 30-án Genfben létrejött megállapodást. Aszerint Szíriában teljes jogkörű nemzeti egységkormányt kell alakítani.

Lavrov elutasította a franciaországi szíriai ellenzék tervét egy átmeneti kormány alakításáról.

Az amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) ennél többre van szükség: határozott üzenetet kell küldeni Szíriának, tekintettel az erőszak kiterjedésére. Washington szerint komoly szankciókat kell kilátásba helyezni Damaszkusszal szemben, amennyiben az nem hagy fel az erőszakkal.

Hillary Clinton szerint nincs értelme erőtlen határozatokat hozni a Biztonsági Tanácsban, amelyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök figyelmen kívül hagy és folytatja a békés lakosság elleni támadásokat.

Moszkva és Peking már három alkalommal akadályozta meg az ENSZ BT-ben a Damaszkusz elleni büntető intézkedéseket kilátásba helyező határozat elfogadását.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...