2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Bulgária jelezte, hogy újra orosz gázt venne, de a Gazprom még nem reagált

Bulgária készen áll a gázszállításokról szóló tárgyalások folytatására Gazprommal, és a közeljövőben választ vár az orosz cégtől – közölte Rosen Hristov energiaügyi miniszter.

A bolgár gázhelyzet április végén eszkalálódott, amikor a Gazprom leállította a gázszállításokat az országba, mivel az új elszámolási rendszer keretében nem volt hajlandó rubelben fizetni.

“A Gazprommal még nincsenek aktív tárgyalások, de az ideiglenes kormány jelezte, hogy készen áll a tárgyalások folytatására” – mondta a miniszter a Nova TV-ben. Pontosította, hogy Bulgária pénteken vagy hétfőn vár választ az orosz cégtől.

“Világossá tettük, hogy tárgyalásokat akarunk kezdeni, vagy inkább folytatni, hogy tisztázzuk a szerződés néhány vitatott feltételét. Egyszerűen csak elküldtük az információt, hogy készek vagyunk tárgyalni, és megkértük őket, hogy hosszabbítsák meg a szerződést” – tette hozzá Hristov.

A kabinet javaslatai között szerepel a fennmaradó gázmennyiségek átvételi határidejének meghosszabbítása. “Kizárt, hogy a szerződés szerinti gázmennyiséget el tudjuk használni” – mondta a miniszter. Bulgária, mint mondta, javasolni kívánja a Gazpromnak, hogy az idén lejáró szerződés értelmében a gázkivétel időtartamát 2023-ig hosszabbítsa meg.

Hristov ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem lesznek tárgyalások egy új szerződés aláírásáról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...