2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Bukarestbe látogatott Kirill orosz pátriárka

Daniel román pátriárka meghívására csütörtökön háromnapos látogatásra Bukarestbe érkezett Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője.

Kirill személyében a kommunista diktatúra megdöntése óta először jár orosz pátriárka Romániában. Az egyházfő a 304-ben Szalonikiben vértanúhalált halt Szent Demeter – a görögkeleti egyházak egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje – ünnepén érkezett Bukarestbe, ahol részt vesz a Bukarest védőszentjének is számító hittérítő tiszteletére rendezendő körmeneten. Kirill pátriárka magával hozta Sztarovi Szent Szerafim (a 18-19. században élt orosz szerzetes) ereklyéjének egy darabját, amelyet a Bukarestben élő orosz ortodox híveknek ajándékoz.

Kirill, akit vendéglátója már a repülőtéren fogadott, örömét fejezte ki, hogy román földre léphetett, ugyanakkor az orosz és román nép ortodox értékközösségét hangsúlyozta.

“Az emberek csak akkor lehetnek jó viszonyban egymással, ha közös értékeket tisztelnek. Bárhogy is alakulna a történelem, nekünk, különböző országokban élő ortodox keresztényeknek mindig szem előtt kell tartanunk közös értékeinket, amelyek életünket meghatározzák: ez rendkívüli lehetőséget biztosít számunkra az együttműködésre, békés együttélésre” – mondta Kirill pátriárka, Isten oltalmát kérve Romániára és a román népre.

Kirill pátriárkát és más testvéregyházak vezetőit az ortodoxiát a kommunizmus idején védelmezők emlékéve, illetve pátriárkává szentelésének tizedik évfordulója alkalmából hívta meg Bukarestbe a román ortodox egyház vezetője. Danielt, Moldva és Bukovina metropolitáját 2007 szeptemberében választották meg a román ortodox egyház pátriárkájává.

Elhidegült román-orosz kapcsolatok

A jobboldali beállítottságú Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a román ortodox egyház feje sem a jobboldali Klaus Iohannis államfővel, sem a bukaresti szociálliberális kormányt vezető Mihai Tudose miniszterelnökkel nem konzultált a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló Kirill pátriárka meghívásáról. Bukarest és Moszkva között elhidegült a kapcsolat Románia NATO-csatlakozása és főleg az amerikai rakétaelhárítási rendszer egyik támaszpontjának Romániába telepítése óta.

Kirill pátriárka bukaresti látogatásának nyilvánosságra hozott programjában semmilyen találkozó nem szerepel a vendéglátó ország világi vezetőivel. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...