2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Brüsszel: az EU nem tud biztonsági garanciákat nyújtani Ukrajnának

Az EU nem tud biztonsági garanciákat nyújtani Ukrajnának, mivel ez nem tartozik a hatáskörébe – mondta Peter Stano, az EU külügyi szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón.

“Mi nem vagyunk biztonsági szervezet, így a biztonsági garanciákról szóló viták a NATO és az egyes országok vitái, de nem az EU mint szervezeté” – mondta..

A tájékoztatót az Európai Bizottság honlapja közvetítették.

Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, hogy biztonsági garanciák csomagját készítették elő arra az időszakra, mielőtt Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz. Elmondása szerint Kijev a közeljövőben számos kétoldalú megállapodást tervez aláírni az Egyesült Államokkal és 12 európai országgal. Ezek között van Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Izland, Finnország, Norvégia, Hollandia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Svédország.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy Oroszország negatívan viszonyul ahhoz a témához, hogy Ukrajnának ezeket a garanciákat nyújtsák. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen döntés “nagyon-nagyon negatív következményekkel járhat közép-, hosszú-, sőt rövid távon is”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó