2023, február 6.
-1.7 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Brüsszel: az EU jobban szenved az ukrajnai konfliktustól, mint az USA

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus hatása súlyosabban érinti az EU-t, mint az Egyesült Államokat.

Michel szerint Brüsszel és Washington biztonsági kapcsolatai megerősödtek az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, amelyben a Nyugat Kijevet támogatja.

“Példátlan koordináció van az ukrajnai háborúval kapcsolatban” – mondta a Corriere della Sera olasz napilapnak adott szombati interjújában.

Ám a jelek szerint ugyanez nem mondható el a gazdasági együttműködésről, az Európai Tanács vezetője rámutatott, hogy

“a konfliktus hatása az Egyesült Államokra nem ugyanolyan, mint Európára”.

Amerikának könnyebb a dolga, mert energiahordozókat exportál, és profitál a felszökő gáz- és olajárakból, míg az EU-nak “súlyos árat kell fizetnie” – mondta.

“Gazdasági recesszió veszélye fenyeget bennünket” – tette hozzá a blokk vezetője.

“Az európai iparágak többet fizetnek az energiáért, és az amerikaiakkal folytatott versennyel kell szembenézniük” – magyarázta Michel.

Az Európai Tanács elnökét arról is megkérdezték, hogy “elárulva” érzi-e magát a Joe Biden elnök kormánya által elfogadott inflációcsökkentő törvény miatt, amely hatalmas támogatásokat és adókedvezményeket nyújt a zöld vállalkozásoknak. Brüsszelben attól tartanak, hogy a program a jóval alacsonyabb energiaárak miatt az európai vállalkozásokat Amerikába csábíthatja.

“Nem használnám ezt a kifejezést, de jobban örültem volna egy másik magatartásnak Washington részéről” – válaszolta Michel.

“De ne legyünk naivak, az USA – még a jelenlegi kormányzat alatt is – saját gazdasági érdekeit helyezi előtérbe”.

A viszonosság és az egyenlő versenyfeltételek “elengedhetetlenek ahhoz, hogy a globalizáció működjön” – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az EU a következő hetekben tárgyalni tud az Egyesült Államokkal a kölcsönös együttműködésről.

A Politico november végi jelentése azt állította, hogy Brüsszel dühös a Biden-kormányra, amiért az tőkét kovácsol az ukrajnai harcokból.

Az Egyesült Államok profitál leginkább a konfliktusból, mivel “több gázt adnak el, méghozzá magasabb áron, és több fegyvert is adnak el” – mondta az egyik magas rangú uniós tisztviselő a lapnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...