2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Brit védelmi miniszter: valószínűtlen brit vadászgépek átadása Ukrajnának a belátható jövőben

A brit védelmi miniszter szerint valószínűtlen brit vadászgépek átadása Ukrajnának a belátható jövőben.

Ben Wallace, aki egy brit-olasz miniszteri találkozón vett részt Rómában, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap pénteki ismertetése szerint a rendezvény utáni sajtótájékoztatón kijelentette: jóllehet Nagy-Britannia a nyugati szövetségesek közül elsőként kezdte meg ukrán pilóták kiképzését NATO-szabványoknak megfelelő katonai repülőgépek működtetésre, “azt azonban nem mondtuk, hogy feltétlenül vadászgépeket is küldünk Ukrajnának”.

Wallace a brit lap beszámolója szerint egyenes utalást tett arra, hogy ha Nagy-Britannia valaha is harci repülőgépeket ad Ukrajnának, az csak az ukrajnai háború után lenne lehetséges.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerdán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, tárgyalásain és a londoni parlament két házának tagjai előtt elmondott beszédében is igen erőteljes nyomást fejtett ki a brit kormányra annak érdekében, hogy Nagy-Britannia adjon korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának.

Parlamenti beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában “szárnyakat kér” szabadságának védelméhez.

Az ukrán elnök egyértelmű utalást tett arra, hogy feltétlenül számít a kérés teljesítésre.

“Azzal távozom a parlamentből, hogy előre is köszönöm a finom teát és az ütőképes angol repülőgépeket” – fogalmazott a londoni törvényhozás két kamarája előtt tartott felszólalásában.

A Downing Street szóvivője Zelenszkij beszédére reagálva hangsúlyozta, hogy a harci repülőgépek nagyon bonyolult katonai felszerelések, és a brit harci pilóták kiképzése is öt évet vesz igénybe.

A szóvivő szerint repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

A londoni kormányfői hivatal már a múlt héten is úgy nyilatkozott, hogy a kiképzési idő hossza miatt “nem lenne praktikus” harci repülőgépek szállítása Ukrajnának.

Ben Wallace védelmi miniszter a The Daily Telegraph által pénteken idézett római sajtótájékoztatón azzal nyomatékosította ezt az álláspontot, hogy a Nagy-Britannia által eddig szállított fegyverek – köztük könnyű páncéltörő eszközök – és a vadászgépek átadása közötti különbséget a biciklik és a Forma-1-es versenyautók közötti különbséghez hasonlította.

“Egy vadászgéphez kiszolgáló személyzet is kell. Ha egy Forma-1-es csapatban nincs kiszolgáló személyzet, még az autót sem lehet beindítani” – fogalmazott Wallace.

A brit védelmi miniszter hozzátette: ha Nagy-Britannia a brit királyi légierő kötelekében hadrendbe állított Typhoon harci repülőgépekből adna Ukrajnának, ahhoz “jó sok embert is” Ukrajnába kellene telepíteni.

Wallace szerint ez “sem a jövő héten, sem a jövő hónapban, de még a következő hat hónapban sem fog megtörténni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó