2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva

Borrell: az EU-nak fegyverekkel kell segítenie Ukrajnát

Az Európai Uniónak nagy kaliberű fegyvereket, lőszert, páncéltörő felszereléseket kell biztosítania Ukrajnának, valamint üzemanyagot a tankokhoz és repülőgépekhez – jelentette ki Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett tanácskozását megelőzően hétfőn.

Josep Borrell elmondta, az uniós Védelmi Tanács ülésének célja, hogy összehangolja a tagállami intézkedéseket és megtárgyalja, hogy miként lehessen felhasználni az ukrán fegyveres erőknek vasárnap felajánlott félmilliárd eurós támogatást.

Elmondta: a finanszírozás a védelmet szolgáló fegyverek, köztük nagy kaliberű fegyverek, tanktámadás ellen védelmet nyújtó páncélok és más felszerelések biztosítását szolgálja az orosz agresszió visszaszorítására. A fegyvereket a tagállamoknak kell biztosítaniuk, összehangolva az erőforrásokat – mondta.

“A harc heves. Kijev ellenáll, Harkiv ellenáll, Mariupol ellenáll, és Oroszország számos áldozattal fizet az agresszióért” – fogalmazott.

Ukrajna esetleges uniós tagságával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Borrell azt mondta: Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van. Ugyanakkor kiemelte, most az orosz agresszióval szemben kell fellépni. A világ nem engedheti meg magának, hogy egy hatalmas ország katonai képességeivel szétzúzza egyik szomszédját – szögezte le.

“Az európaiak egysége erős. Olyan erős, mint az ukránok ellenállása” – fogalmazott a főképviselő, és aláhúzta: Ukrajnával kapcsolatosan az Európai Uniónak a következő órákban kell választ adnia, nem pedig az elkövetkező években.

Az Oroszország és Ukrajna között tervezett találkozóra vonatkozóan Borrell azt mondta, a megbeszélés létrejötte jelentheti a konfliktus megoldásához tartó első lépést, ezért az Európai Unió támogatja a találkozót.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...