2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Borell: az EU már több millió tonna ukrán gabonát szállított el

Az Európai Unió felgyorsította az ukrán gabona exportját, júniusban csaknem megduplázta a szállítmányok mennyiségét – jelentette Twitter-üzenetében pénteken Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

Elmondása szerint április óta 5,8 millió tonna gabonát szállított az EU Ukrajnából az úgynevezett “szolidaritási vonalakon” keresztül.

Borrell azt is írta, hogy “1,2 milliárd ember súlyosan ki van téve az emelkedő élelmiszer- és energiaárak és a szigorodó pénzügyi feltételek kombinációjának”. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy “több millió tonna gabonát blokkol az ukrán raktárakban, és az élelmiszert háborús fegyverként használja”.

A nyugati országok többször is Oroszországot vádolták az ukrán kikötők blokkolásával, ami lehetetlenné teszi az ország gabonájának elszállítását. Moszkva erre azt válaszolta, hogy garantálja a gabonaszállítmányok biztonságos áthaladását, ha Kijev megtisztítja kikötőit az aknáktól.

Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy Oroszország nem akadályozza az exportot, és bírálta a Nyugatot, amiért “cinikusan viszonyul” a fejlődő országok élelmiszerellátásához, amelyeket a legjobban sújtanak az emelkedő árak. Azt mondta, hogy a Nyugaton növekvő infláció “saját felelőtlen makrogazdasági politikájuk eredménye”.

Ukrajna, amely jelentős mezőgazdasági termelő, a folyamatban lévő konfliktus miatt nem tudja exportálni gabonáját a tengeren keresztül, és becslések szerint jelenleg 22-25 millió tonna gabona rekedt az ország kikötőiben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...