2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Bolton elítélte az orosz-amerikai fogolycserét, mert az a gyengeség jele

John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elítélte a csütörtöki magas szintű fogolycserét Oroszországgal, mondván, hogy az a gyengeség jele, amely felbátorítja a “terroristákat és a gazemberállamokat”.

“A But-Griner fogolycsere nem csere, hanem amerikai megadás. Nem így néz ki az amerikai erő. A terrorista és a gazemberállamok most mosolyognak” – írta Bolton a Twitteren.

Az orosz állampolgárságú Viktor Butot, akit az Egyesült Államokban 25 évre ítéltek fegyvercsempészet vádjával, Brittney Griner kosárlabda-sztárra cserélték, akit augusztusban kilenc évre ítéltek kábítószer-kereskedelem miatt. A cserére az Egyesült Arab Emírségekben került sor.

Az Egyesült Államok és Oroszország mindkettőjüknek kegyelmet adott a csere előtt, amely az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia közvetítésével valósult meg – olvasható a két öböl menti állam csütörtökön kiadott közös közleményében.

Bár Bolton nem részletezte, hogy miért tartja a cserét “megadásnak”, a Joe Biden elnökkel szemben megfogalmazott kritikák többsége azzal kapcsolatos, hogy a WNBA-s Grinert választotta a 2020-ban kémkedésért elítélt és 16 évre ítélt Paul Whelannal, egy nyugalmazott amerikai tengerészgyalogossal szemben.

Az Egyesült Államok “teljesen törvénytelennek” tartja a Whelan elleni vádakat – mondta csütörtök délután a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre újságíróknak -, de azt mondta, hogy a választás végül arra esett, hogy “vagy Brittney-t hozzuk haza, vagy senkit”. Biden “soha nem fogja abbahagyni a munkát” Whelan szabadon bocsátásáért – tette hozzá.

A szaúdi és az Egyesült Arab Emírségek szerepéről a cserében Jean-Pierre azt mondta, hogy “nem volt szó közvetítésről”, és hogy csak Oroszország és az Egyesült Államok ült az asztalnál.

“Ami a személyes megjegyzéseket illeti, Brittney több mint egy sportoló, több mint egy olimpikon, ő egy fontos példakép, egy inspiráció amerikaiak millióinak, különösen az LMBTQI+ amerikaiaknak és a színes bőrű nőknek” – tette hozzá Jean-Pierre, aki maga is címlapokra került, mint az első fekete leszbikus, aki a Fehér Ház szóvivője lett.

Bolton régóta foglalkozik külpolitikával, 2018 áprilisa és 2019 szeptembere között Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Miután kirúgták, feltehetően az Észak-Koreával folytatott nukleáris tárgyalások meghiúsítása miatt, Trump nyílt kritikusa lett. Bár soha nem viselt még választott tisztséget, Bolton a múlt héten azt mondta, hogy hajlandó lenne indulni a republikánus jelöltségért 2024-ben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...