2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Bloomberg: Ursula azt szeretné, ha a tagállamok 50 milliárd eurót adnának az ukrán kormánynak

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha a tagállamok 50 milliárd eurót adnának az ukrán kormány finanszírozására, hogy az ki tudja fizetni a béreket és a nyugdíjakat, valamint el tudja kezdeni az újjáépítési projekteket – közölték a Bloomberg által idézett források.

A javasolt mentőcsomag feltételei a keddi hivatalos bejelentésig még változhatnak – jelentette a hírügynökség kedden. A csomagot a tagállamok közvetlen hozzájárulásaiból finanszírozzák majd, szemben a piaci hitelfelvétellel.

A támogatást vissza nem térítendő támogatások, kedvezményes hitelek és garanciák formájában nyújtják majd, nem pedig valamilyen “megterhelő rekonstrukciós eszköz” formájában – írta a Bloomberg, hozzátéve, hogy a pénzt 2024 és 2027 között folyósítanák.

Az ukrán költségvetés a nyugati támogatóitól kapott pénzinjekciókkal tartja fenn magát. Washington és szövetségesei ígéretet tettek arra, hogy segítenek Kijevnek “addig, amíg szükséges” Oroszország legyőzéséhez, többek között nem katonai célú támogatások nyújtásával is.

Csak az Egyesült Államok 26,4 milliárd dollár költségvetési támogatást nyújtott 2022 januárja és 2023 februárja között a Council on Foreign Relations agytröszt szerint. Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) által február 24-én bejelentett segélycsomag 9,9 milliárd dollár értékű volt.

A politika kritikusai azt állították, hogy Ukrajna hosszú időt vesztegetett, és azzal érveltek, hogy a pénzt a nyugati országok otthon is elkölthették volna saját közvetlen problémáik megoldására. A Bloomberg forrásai szerint az uniós finanszírozást attól teszik függővé, hogy Kijev “a jogállamiság javítását és a korrupció kezelését célzó reformokat” hajt-e végre.

A Reuters szerint az Európai Bizottság a héten jelentést tesz közzé Kijev erőfeszítéseiről, amely szerint a hét feltételből kettőt teljesített a tagsági tárgyalások megkezdéséhez. A mérföldkövek állítólag az igazságügyi reformra és a médiaszabályozásra vonatkoznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó