2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Bloomberg: Törökország elutasítja Zelenszkij kérését, hogy török hadihajók kísérjék a gabonaszállítmányokat

Ankara nagy valószínűséggel elutasítana minden olyan kijevi kérést, hogy török hadihajókkal kísérjenek ukrán gabonát szállító hajókat a Fekete-tengeren – jelentette a Bloomberg egy jól értesült forrásra hivatkozva.

Oroszország hétfőn hivatalosan kilépett a fekete-tengeri gabonaegyezményből. A megállapodást eredetileg 2022 júliusában írták alá az ENSZ és Törökország közvetítésével, és a Moszkva és Kijev közötti konfliktus alatt az ukrán gabona biztonságos szállításáról rendelkezett a fekete-tengeri folyosókon keresztül. Moszkva azzal indokolta a megállapodás lezárását, hogy a nyugatiak nem teljesített ígéreteiket, hogy feloldják az orosz élelmiszerek és műtrágya exportjára vonatkozó szankciókat.

A Bloomberg keddi jelentése Dmitro Szkornyakovot, az ukrán HarvEast Holding vezérigazgatóját idézte, aki szerint “Ukrajna számára most az a fő feladat, hogy megszerezze Törökország támogatását” a fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaszállítások folytatásához.

Szkornyakov szerint Ankara bevethetné a török haditengerészetet, hogy megvédje az ukrán kikötőkbe be- és kihajózó teherhajókat.

Egy az ügyet ismerő tisztviselő azonban később azt mondta a Bloombergnek, hogy a katonai kíséret biztosítása rendkívül kockázatos lépés lenne Törökország számára, és hogy Ankara valószínűleg nem egyezne bele, ha Kijev hivatalosan megkeresné.

Törökország nem kockáztatná hadihajóit, és ehelyett arra összpontosít, hogy diplomáciai eszközökkel próbálja helyreállítani a gabonakereskedelmet Oroszország részvételével – tette hozzá a forrás.

Hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy levelet küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak, amelyben arra kérte őket, hogy Oroszország nélkül hosszabbítsák meg a gabonaegyezményt. Ankara és az ENSZ egyedül is képes lenne biztosítani az élelmiszerfolyosó működését és a hajók ellenőrzését – érvelt a kijevi rezsim első embere.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy azok az országok, amelyek folytatják a Fekete-tengeren keresztül a mezőgazdasági exportot, “bizonyos kockázatokkal” fognak szembenézni. “Ezért, ha bizonyos megállapodásokat Oroszország nélkül akarnak hivatalossá tenni, akkor ezeket a kockázatokat figyelembe kell venni” – mutatott rá.

Erdogan a hét elején azt mondta, hogy szerinte orosz kollégája, Vlagyimir Putyin érdekelt a gabonaüzlet fenntartásában. A török vezető megígérte, hogy Putyin augusztusi törökországi látogatása során megvitatja a megállapodás meghosszabbításának lehetőségeit, valamint azt, hogy “hogyan tudunk fellépni annak érdekében, hogy megnyissuk az utat az orosz műtrágya és gabona szállítása előtt”. A Kreml egyelőre nem erősítette meg, hogy Putyin Törökországba látogat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó