2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Bloomberg: rekordszintre emelkedtek az orosz nyersolaj szállítások

Az orosz nyersolajszállítások az augusztus 27-ig tartó héten átlagosan napi 880 000 hordóval (bpd) emelkedtek, ami napi 3,4 millió hordót jelent, derül ki a Bloomberg által összeállított tanker-követő adatokból. Ez a szám a jelentések szerint nyolc hete a legmagasabb.

Az adatok szerint a kevésbé volatilis négyhetes átlagszámok 40 000 hordóval nőttek. Az ázsiai vevőknek történő szállítások, beleértve a végső rendeltetési helyet nem mutató szállítmányokat is, 2,57 millió hordóra emelkedtek a vizsgált időszakban, az augusztus 20-ig tartó időszakban mért 2,53 millió hordóról. A jelentés jelezte, hogy az eredeti rendeltetési hely nélküli hajókon lévő rakományok többsége végül Indiában köt ki.

Eközben az augusztus 27-ig tartó 28 napban Oroszország tengeri nyersolajexportja az EU országaiba 125 000 hordó volt, az egyetlen célállomás Bulgária volt. Az augusztus 27-ig tartó négy hétben nem szállítottak orosz nyersolajat észak-európai országokba – írta a hírügynökség, hozzátéve, hogy Oroszország egyetlen fennmaradó mediterrán vevőjéhez, Törökországba mintegy 156 000 bpd volt a kivitel ebben az időszakban.

“A múlt heti ugrás ellenére a számok azt támasztják alá, hogy Moszkva most betartja azt az ígéretét, hogy az OPEC+ termelői koalícióban lévő szövetségeseivel együtt távol tartja a kínálatot a világpiactól” – írta a Bloomberg.

A hírügynökség idézte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettest, aki ebben a hónapban azt mondta, hogy Moszkva szeptemberre is kiterjeszti exportcsökkentését, Rijád hasonló bejelentését követően. Novak szerint az orosz kínálatcsökkentés mértéke napi 300 ezer hordóra csökken az augusztusi napi 500 ezer hordóról.

Oroszország a nyugati szankciókra válaszul diverzifikálja energiaellátását, amióta az EU leállította az ország tengeri úton szállított kőolajának elfogadását. Februárban Oroszország ígéretet tett arra, hogy márciustól kezdve önkéntesen 500 ezer hordó/nap olajtermeléssel csökkenti a kitermelést. A lépés a szankciók megtorlásaként történt, miközben Moszkva leállította az eladásokat azoknak a vevőknek, akik betartják a nyugat által bevezetett, hordónként 60 dolláros árplafont.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó