2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Bloomberg: Oroszország megelőzi az USA-t, és Brazília első számú üzemanyag-szállítója lesz

Brazília jelentősen növelte az orosz kőolajtermékek felvásárlását, az import ebben a hónapban rekordszintre emelkedik – jelentette csütörtökön a Bloomberg a Kpler energiaelemző cég áruforgalom-követő adataira hivatkozva.

Moszkva az új piacok kiépítésére törekedve erősíti vezető üzemanyag-exportőrként betöltött pozícióját a latin-amerikai országba, amióta az EU és a G7-ek február elején árkorlátozással kísért embargót rendeltek el az orosz olajra és kőolajtermékekre – írja a hírügynökség.

Az Oroszország tengeri nyersolaj- és kőolajtermék-exportjára vonatkozó nyugati tilalom átrendeződést váltott ki a globális olajellátásban, ami arra késztette Moszkvát, hogy Ázsia, Afrika és Latin-Amerika felé forduljon.

“Brazília a legnagyobb latin-amerikai piac, ezért az orosz finomítók az országba irányuló szállításokra összpontosítanak” – mondta Viktor Katona, a Kpler vezető nyersolaj-elemzője.

“Még a brazil vállalatok is elismerik, hogy az orosz gázolaj vásárlása versenyelőnyt jelent számukra, így arra számítok, hogy ez a jövőben is folytatódni fog”.

A Brazíliába irányuló export augusztusban az előző hónaphoz képest 25%-kal, napi 235 ezer hordó körülire emelkedik.

Ez segíthet abban, hogy Oroszország megelőzze az Egyesült Államokat Brazília első számú külföldi üzemanyag-szállítójaként – derül ki a Kpler adataiból.

Katona szerint “a kedvezményes hordóhoz jutás pénzügyi áldás” Brazília számára, mivel a kormány a közlekedési üzemanyagok költségeinek csökkentéséért küzd. A Kpler becslései szerint az orosz gázolaj vásárlása hordónként 10-15 dollárral csökkentette Brazília importált üzemanyagának árát.

Oroszország elindította a benzin- és naftaexportot is Brazíliába, amely várhatóan növekedni fog – tette hozzá Kpler.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó