2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Bloomberg: Oroszország jóval nagyobb mértékben csökkentette az olajkitermelést

Oroszország a korábban bejelentettnél 40%-kal nagyobb mértékben csökkentette olajkitermelését márciusban – jelentette a Bloomberg az energiaügyi minisztérium adatait ismerő forrásra hivatkozva. A csökkenés napi mintegy 700 ezer hordónak (bpd) felelt meg – közölte a hírügynökség.

Februárban Oroszország ígéretet tett arra, hogy márciustól kezdve önként 500 000 hordóval csökkenti az olajkitermelést. A lépés a szankciók megtorlásának része volt, amelynek keretében leállították az értékesítést azon vevők számára is, akik betartják a Nyugat által az orosz olajra kivetett hordónkénti 60 dolláros ársapkát. A tényleges csökkentés azonban 40%-kal magasabbnak bizonyult – jelentette a Bloomberg minisztériumi adatokra hivatkozva.

A nyersolaj-kibocsátás csökkentésének bejelentésekor Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az a februári termelési volumeneken alapul, amelyet a Bloomberg 10,1 millió hordóra becsült.

A kiadványnak egy névtelen forrás által nyilvánosságra hozott adatok szerint a múlt hónapban napi átlagban 1,285 millió tonna nyersolajat szivattyúztak, ami körülbelül 9,4 millió hordónak felel meg. Ez közel 700 000 hordós termeléscsökkentést jelent, számolta ki a hírügynökség.

A nyersolaj termelése márciusban összesen 1,413 millió tonna volt, ami napi 10,36 millió hordónak felel meg, szemben a februári 11,1 millió hordóval a Bloomberg számításai szerint. A számok mintegy 740 000 hordónyi csökkenésnek felelnek meg – közölte a hírügynökség.

Oroszország többször is figyelmeztetett a potenciális termeléscsökkentésre, amióta az EU és a G7-ek tárgyalni kezdtek az orosz export árának korlátozásáról. Moszkva az intézkedést “a piaci viszonyokba való beavatkozásnak és a Nyugat destruktív energiapolitika kiterjesztésének” nevezte.

A hónap elején az OPEC+ csoport nyolc tagja, köztük olyan jelentős olajtermelők, mint Oroszország, Szaúd-Arábia, Irak és Kuvait, összesen 1,66 millió hordó kitermeléscsökkentést jelentett be a novemberben már bevezetett csökkentéseken felül. A sokkoló bejelentés a nyersolaj világpiaci árát az egekbe repítette.

Az OPEC+ országok közölték, hogy az olajpiac stabilizálása érdekében májustól 2023 végéig további önkéntes termeléscsökkentéseket vezetnek be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó