2023, február 4.
5.7 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Bloomberg: már a nem szankcionált orosz vállalatok is megkerülik a Wall Streetet

Oroszország legnagyobb vállalatai – köztük a szankciókkal nem rendelkező vállalatok is – “megkerülik a Wall Streetet” a fennálló adósságaik kiszolgálására, miután a nyugati szankciók széles körben megzavarták a kötvények működéséhez szükséges kritikus pénzügyi műveleteket – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A korlátozások számos pénzügyi folyamatot megnehezítettek a kötvények kiszolgálása érdekében, még akkor is, ha a hitelfelvevő nem került a szankciók célkeresztjébe – írta a hírügynökség. A vállalatok és a befektetők most alternatívákat keresnek, beleértve a cseréket, a visszavásárlásokat és a kötvénytulajdonosoknak történő közvetlen kifizetéseket.

Néhány vállalat, mint például a műtrágyagyártó Uralkali, a bányász Norilsk Nikel és a fémipari óriás Metalloinvest úgy döntött, hogy megváltoztatja a kötvénydokumentációt, és közvetlenül rubelben fizeti ki az adósságot a befektetőknek – írja a Bloomberg.

Az ország energiaipari nagyvállalata, a Gazprom és a világ egyik legnagyobb acélgyártója, a Magnyitogorszki Vas- és Acélművek az eurókötvényeik egy részét rubeladósságra cserélte.

A Gazprom elnökhelyettese, Famil Szadigov a Bloombergnek azt mondta, hogy a pénzügyi infrastruktúrára vonatkozó korlátozások miatt a cserekötvények “a legmegbízhatóbb módja” az adósságszolgálatnak. Megjegyezte, hogy tíz kötvény állományát már lecserélték, további 12-t pedig március végéig lecserélnek, hozzátéve, hogy a Gazprom mind a lecserélt orosz kötvények, mind a fennmaradó nemzetközi kötvények után kamatot fizet.

Az uniós szankciókat követően Európa két nagy központi letétkezelője – az Euroclear és a Clearstream – csak a kifizetők által ellenőrzött tranzakciókat dolgozza fel. A klíringházak vonakodtak feldolgozni a vállalati műveleteket, így a vállalatok kénytelenek voltak megtalálni a módját az európai letétkezelők megkerülésének.

A vállalatok rájöttek, hogy a szankciók olyan sok, a kötvények megtartásához szükséges folyamatot megzavartak, hogy szükségessé vált a piacról való kivonásuk.

Az Armbrok befektetési társaság egyik portfóliómenedzsere, Dmitrij Dorofejev a Bloombergnek azt mondta, hogy “néhány hónapon belül mindent kivásárolnak” a helyi befektetők, hozzátéve, hogy “az orosz vállalatok lecserélik a nemzetközi kötvényeket és visszatérnek Oroszországba”.

Az orosz nemzetközi vállalati kötvénypiac 85,6 milliárd dollárról mintegy 12,7 milliárd dollárral csökkent az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése óta – írja a hírügynökség.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....