2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Bloomberg: két EU-tagállam ellenzi az ukrán tagjelöltséget

Miközben az Európai Bizottság a jövő héten valószínűleg azt fogja javasolni, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, Dánia és Hollandia blokkolhatja ezt a lépést az uniós tagság felé – jelentette csütörtökön a Bloomberg. Dán tisztviselők állítólag aggódnak Ukrajna korrupcióval és jogállamisággal kapcsolatos “eredményei” miatt.

Ukrajna februárban nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke áprilisban kijelentette, hogy “néhány héten belül” döntés születhet arról, hogy Kijev hivatalosan is megkapja-e a tagjelölti státuszt.

Bár a Bizottság várhatóan a jövő héten nyilvánít véleményt Ukrajna tagjelöltségéről, és az uniós vezetők várhatóan egy héttel később, Brüsszelben vitatják meg a kérdést, a folyamat nem biztos, hogy olyan zökkenőmentes lesz, mint ahogy azt von der Leyen ígérte.

Több név nélkül nyilatkozó tisztviselő a Bloombergnek elmondta, hogy bár az EU tagállamainak többsége hajlandó támogatni Ukrajna tagjelölti státuszát, néhányan – köztük Hollandia – ellenzik azt.

A hírügynökség által látott diplomáciai jegyzék szerint Dánia azt közölte, hogy Ukrajnának “alapvetően javítania kell a jogalkotási és intézményi keretein” a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok, a kisebbségvédelem és a korrupcióellenes politika terén, mielőtt tagjelöltnek tekinthetnénk.

Kijev “általában véve nagyon korai stádiumban van” az EU-hoz történő csatlakozásra való felkészültségét illetően – folytatódott a feljegyzés.

Ukrajna a legkorruptabb ország Európában és az egyik legkorruptabb a világon. Kormányát bírálják, mert az Oroszországgal fennálló konfliktus kezdete óta betiltotta a politikai ellenzéket, és diszkriminálja az orosz ajkúakat.

Miközben számos uniós ország figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna teljes jogú uniós tagsága sok évet vehet igénybe, még a tagjelölti státusz első lépése is “nagyon messze lehet” – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a múlt hónapban a törvényhozók előtt tartott hágai beszédében. Rutte arra is figyelmeztetett, hogy ha Ukrajnának “gyors utat” biztosítanának a tagsághoz – ahogyan azt néhány kelet-európai állam és Írország is támogatta -, az igazságtalan lenne az olyan tagjelöltekkel szemben, mint Törökország és Montenegró, amelyek évtizedek óta várnak.

Törökország például 1987-ben kérte az uniós tagságot, és 1999-ben kapta meg a tagjelölti státuszt. A tagságról folytatott tárgyalások azóta megrekedtek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...